bejegyzés megosztása:

John Zorn – The Unknown Masada

John Zorn – The Unknown Masada

Tzadik | TZ 7181 | 2003

A Masada kvartett alakulásának tizedik évfordulóját ünneplő sorozat harmadik része a The Unknown Masada, ami nagyjából ugyanazon koncepció alapján rendeződik, mint a széria előző két darabja. Míg az első, Masada Guitars-on három szólógitáros értelmezte újra John Zorn Masada daloskönyvének néhány tételét, addig a második, a dupla Voices In The Wilderness-en több tucat zenekar és egyéni előadó dolgozott fel a már említett dalokból.

A harmadik „tisztelgő” lemezen is a legkülönbözőbb zenészek játszanak Masada dalokat, ám ezúttal a dolog érdekessége az, hogy eddig sosem hallott, teljesen ismeretlen dallamokat. Érdekes lenne hallani egy-két átírat eredetijét, hiszen a lemezen találhatunk – sok feledhető mellett – néhány igazán kiemelkedő dalt, de talán nem véletlen, hogy az itt feldolgozott tételek eredetijei annak idején nem kerültek rá a tíz hivatalos Masada album egyikére sem.

A feldolgozók között természetesen most is a New York-i downtown szcéna eminensei találhatóak, kezdve a lemezt nyitó csellista Erik Friedlanderrel, Zorn egyik közeli kollégájával, a Masada String Trio oszlopos tagjával. Őt követi a gitáros Jon Madof vezette Rashanim, majd következik az album első igazán megkapó felvétele (Vehuel), amit az eredeti Masada három tagja – Zorn szaxofonon, Dave Douglas trombitán és Greg Cohen bőgőn -, valamint két vendégzenész, a dobos Ben Perowsky és a másodszaxofonos Greg Tardy játszik. Ezután pedig jönnek szép sorjában az erőteljesebb, és a sajnos kevésbé sikerült, visszafogottabb – vagy éppen túlságosan is harsány – interpretációk. Szívesen feledném például Yoshida Tatsuya prog-rock próbálkozását (Shofetim) vagy a lemezt záró Eyvind Kang, szintén a ’70-es évek progresszív rockzenéit idéző átiratát (Belimah), ám a Mike Patton nevével fémjelzett Fantômas sem tudott különösebb újdonsággal szolgálni. (Legalábbis legutóbbi, The Director’s Cut című lemezük óta.)

Az album tele van meghökkentő és bizarr zenei megoldásokkal, merész húzásokkal, amik hol szerencsésen sülnek el, hol kevésbé. Ami tény: az Ismeretlen Masada legszebb pillanatait a tradicionális jiddis muzsikák felől közelítő Naftule’s Dream és a bandurás Julian Kytasty; valamint Ikue Mori és Wadada Leo Smith laptop-trombita duója adja. Talán ez a három átdolgozás tudja a leghűbben és legautentikusabban visszaadni azt a hangulatot, ami az eredeti Masada szerzeményeknek a sajátja: a fájdalom és az emelkedettség gyönyörűséges kettősét.

Vegyes érzésekkel tölt el a The Unknown Masada, hiszen összehasonlítási alap híján igen nehéz eldönteni, hogy a haloványabb szerzemények esetében pontosan hol is veszett el a lényeg. Nem tudni, hogy az átdolgozandó eredetik voltak eleve gyengébbek, vagy esetleg az interpretáló hibázott valahol. Mindemellett nem mondom azt, hogy rossz lenne a lemez, de az szinte tökéletesen biztos: a közelébe sem ér a Bar Kokhba vagy a The Circle Maker zsenialitásának, szépségének, magasságának.

1. Kinyan (by Erik Friedlander) [4:50] 2. Olamim (by Rashanim) [3:48] 3. Vehuel (by Dave Douglas) [5:32] 4. Shofetim (by Yoshida Tatsuya) [3:02] 5. Partzuf (by Naftule’s Dream) [4:22] 6. Zarach (by Jamie Saft) [6:57] 7. Shagal (by Zahava Seewald) [6:46] 8. Herem (by Koby Israelite) [5:06] 9. Kadmut (by Julian Kytasty) [4:44] 10. Zemaraim (by Fantômas) [3:34] 11. Demai (by Wadada Leo Smith) [6:22] 12. Belimah (by Eyvind Kang) [4:09]

tzadik.com


Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEK

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X