bejegyzés megosztása:

Katherine Liberovskaya és Phill Niblock a Conceptu...

Katherine Liberovskaya és Phill Niblock a Conceptual Soundproductions Budapest júniusi eseményén

Június 21-én, pénteken 20.00 órától újabb izgalmasnak ígérkező estet szervez a Nikolaus Gerszewski vezette Conceptual Soundproductions Budapest, ezúttal a Magyar Képzőművészeti Egyetem Feszty-házában: a Bartók György és Gerszewski alapította Ensemble Mobile a Soharóza kísérleti énekkórus közreműködésével adja elő Phill Niblock amerikai zeneszerző 4 Chorch című, nagyzenekarra és kórusra írt művét. A bemutatón a szerző is jelen lesz, mi több, az est második felében Niblock Katherine Liberovskaya video- és médiaművésszel közösen egy félórás, élő audio-vizuális performanszot is előad.

„A 10-szólamú kórus központi hangjai a C# és D#, amiktől felfelé és lefelé egy-egy félhang távolságnyi eltérést variálhatnak; míg a 15-szólamú zenekar esetében a C, D és E a központi hangok, és a variálható távolság csupán negyed hangnyi. Ez a zenekar esetében összesen egy kvart, míg a kórus esetében egy nagy terc terjedelmet jelent, ami végtelen számú mikrotonális hanggal telítődve rezgések és felhangok felhőit hozza létre. Az így létrejövő hangzáskarakter némileg kiszámíthatatlan, hiszen egyrészt attól függ, ahogyan az egyes előadó a leírt határokon belül saját intonációt alakít ki, másrészt pedig attól, ahogyan az előadói tér minderre rezonál. Mindez aztán egymástól jelentősen eltérő előadásokhoz vezet” – írja az esemény sajtóanyaga Phill Niblock mintegy 22-perces 4 Chorch darabjáról.

A mű előadása után, Liberovskaya és Niblock élő audio-vizuális előadásán Niblock a helyszínen létrehozott produkció során saját környezeti felvételein alapuló hangokat ötvöz, amelyek eddigi zenei szerzeményeitől merőben különböznek; Liberovskaya pedig emellé szerkeszti valósidejű videóját több mint három évtizedet átfogó, saját klipadatbázisából. phillniblock.com


Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X