bejegyzés megosztása:

Kiadatlan Mezei-lemezek tucatjai kerültek fel a Ba...

Kiadatlan Mezei-lemezek tucatjai kerültek fel a Bandcamp-re

Szinte megszámlálhatatlanul sok eddig kiadatlan albumot töltött fel Bandcamp oldalára Mezei Szilárd vajdasági brácsás-zeneszerző. Improvizációk, kompozíciók, egy szóló és számtalan helyi-, illetve nemzetközi kollaboráció a legkülönbözőbb méretű és hangszer-összeállítású formációkkal – a lemezborítókon Mezei Erzsébet munkáival. A virtuális kiadványok között akadnak több mint tízéves, és egészen friss, néhány hónapos anyagok is. A már-már követhetetlennek tűnő albumdömpingről Mezei Szilárdot kérdeztük, arra voltunk kíváncsiak: miért döntött most úgy, hogy eddig meg nem jelentetett felvételeit fiókjából a virtuális térbe költözteti.

– Egyelőre nem tudom pontosan, hogy mennyi felvétel fog felkerülni, az elmúlt 10-15 évben sok olyan stúdió- és koncertfelvétel készült, amiket ki szerettem volna adni, de végül nem volt rá lehetőség – mondta az Improv.hu online zenei magazin érdeklődésére Mezei Szilárd. – A tavalyi év végén, illetve most néhány napja két ilyen felvételt sikerült végül megjelentetni hagyományos cd-n, a Flute And Strings és a Secret Public triókat, az egyik tíz-, a másik ötéves felvétel. Most, hogy adódott ez a felemás lehetőség – igazából nem teljesen vagyok tisztában vele, hogy milyen jelentőséggel bír és mennyire látogatott a Bandcamp, eddig körülbelül 15 lemezt vásároltak -, úgy gondoltam, feltöltöm ezeket az anyagokat, hiszen szinte biztos, hogy már nem fogom tudni kiadatni őket cd-n, főleg, hogy már rengeteg friss kiadandó felvételem is van. Egyelőre töltögetem fel az albumokat, de nem tervezek folyamatosságot. Talán majd ha lesz rá időm, szerkesztek egy többlemezes anyagot a színházi zenékből és azokat még fel fogom tenni.

– Mostantól számítva előreláthatólag még kb. 10-15 lemeznyi felvétel lesz a Bandcamp-re feltöltve – mondta a terveiről a zeneszerző. – Az albumok anyagainak színvonala, minősége nem egységes, vannak olyan felvételek is, amelyeket fizikai kiadványként nem jelentettem volna meg, mégis úgy gondolom, hogy egy ilyen felületen – főleg hogy nem feltétlenül szükséges megvásárolni őket, hanem ingyen is meghallgathatóak – van létjogosultságuk. Azok, amelyeket komolyabban meg szerettem volna jelentetni, egy magasabb árkategóriába kerültek, így próbáltam megkülönböztetni őket. Mint mondtam, nem igazán vagyok képben a digitális kiadványokkal kapcsolatban, igazából elsősorban mindig is az élő koncertek érdekeltek, a lemezkiadást mintegy kísérő, mellékes dolognak tartottam, viszont ha már megjelentetünk valamit, akkor az legyen a lehetőségekhez mérten igényes kiadvány, fizikai, kézbe fogható, mint egy könyv. Ez a digitális kiadványoknál sajnos nem működik. Ráadásul a Bandcamp talán nem is igazán komoly kiadói felület, hiszen gyakorlatilag az ember azt tesz fel, amit akar. Mindenesetre itt is igyekeztem valamiféle igényességet képviselni, azzal hogy egységes grafikai arculata legyen a dolognak.

– Ami a faramuci a dologban, hogy ezek a Bandcamp-linkek és -anyagok érzésem szerint több emberhez jutnak el, mint a fizikai hanghordozók, holott azok az igazán relevánsak és reprezentatívak – tette hozzá Mezei. szilardmezei.bandcamp.com


Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X