bejegyzés megosztása:

Konfrontationen 2018 | 2018. július 19-22., Nickel...

Konfrontationen 2018 | 2018. július 19-22., Nickelsdorf

Ez volt zsinórban a tizedik konfrontációnk, de az első, amikor részt vettünk az avantgárd dzsessz és a legmaibb kísérleti zenék egyik kulcsfontosságú seregszemléjének számító négynapos nickelsdorfi fesztivál első napjától az utolsóig: húsz koncert, közel nyolcvan előadóval, négy napon át. Az atmoszféra és a hangulat a régiben, azonban az évek során azt nem tudtuk nem észrevenni, hogy az elmút tíz év fesztiváljain jóformán ugyanaz az ötven-hatvan zenész játszik más és más összeállításban, és a szervező Hans Falb tökéletesen ignorálja a friss és fiatal hangokat.

Persze azért így is láttunk fenomenális koncerteket, úgy mint a fesztivált nyitó Dave Rempis-Tim Daisy szaxofon-dob duót; Thomas Berghammer osztrák együttesét, ami az utolsó utáni pillanatban Jakob Gnigler szaxofonos bevonásával kvintetté bővült; Phil Minton ’69-es, vagyis közel ötven (!) év után visszatérő svéd Up Umeå négyesét; illetve Peter Evans délutáni szólóját az evangélikus templomban. Nem különösen kedveljük a nagyzenekarokat, azonban a Prague Improvisation Orchestra vendégekkel kiegészült inkarnációja, valamint Angélica Castelló The Dark Blue nevű tentettje tökéletesen működött. Peter Evans, Joe McPhee, Evan Parker, Pat Thomas, Tristan Honsinger, Joe Williamson, Orphy Robinson és Paul Lovens Cecil Taylor életműve előtt tisztelgő oktettje viszont megmutatta, hogy az „all-stars” formációk két szék között olykor bizony a padlóra esnek.

Aztán történt még valami az idei fesztivál utolsó órájában, ami végtelen büszkeséggel tölt el bennünket: utoljára 1982-ben történt, hogy magyar zenész játszott a nickelsdorfi színpadon, és most, 36 évvel később ez végre megismétlődött. Akkor a nagyszerű Szabados György, most pedig a nagyszerű Mezei Szilárd. A zárókoncert parádés fináléja volt a 39. fesztiválnak, jövőre pedig négyévtizedes jubileum – vagyis jövőre veletek ugyanott, akikkel minden évben csak akkor, csak ott…

Dave Rempis, Tim Daisy. Fotó: Improv.hu

Wolfgang Fuchs, Didi Bruckmayr, Judith Unterpertinger, Bernhard Breuer. Fotó: Improv.hu

Paul Lovens, Joe McPhee, Peter Evans, Orphy Robinson, Joe Williamson, Evan Parker. Fotó: Improv.hu

Ryoko Akama, Gerard Lebik. Fotó: Improv.hu

Phil Minton, Dieter “dieb13” Kovačič. Fotó: Improv.hu

Thomas Berghammer, Martin Zrost, Oliver Steger, Paul Skrepek, Jakob Gnigler. Fotó: Improv.hu

Michael Marcus, Tollef Østvang, Jay Rosen, Joe McPhee. Fotó: Improv.hu

Elise Mory, Susanna Gartmayer, Tamara Wilhelm. Fotó: Improv.hu

Jan Jirucha, Zdeněk Závodný, Xavier Charles, George Cremaschi, Petr Vrba, Burkhard Stangl. Fotó: Improv.hu

Lars-Göran Ulander, Joe Williamson, Phil Minton, Sten Öberg. Fotó: Improv.hu

Kaja Draksler, Tom Blancarte, Sofia Jernberg, Peter Evans. Fotó: Improv.hu

Dieter “dieb13” Kovačič, Xavier Charles, Jérôme Noetinger. Fotó: Improv.hu

Kaja Draksler, Terrie Ex, Ab Baars. Fotó: Improv.hu

Radu Malfatti. Fotó: Improv.hu

Peter Evans. Fotó: Improv.hu

Rozemarie Heggen, Liz Allbee, Jérôme Noetinger, Isabelle Duthoit, Angélica Castelló, Billy Roisz, Arnold “Noid” Haberl. Fotó: Improv.hu

Martin Brandlmayr, Joe Williamson, Sofia Jernberg, Christof Kurzmann. Fotó: Improv.hu

Georg Gräwe, Wilbert de Joode, John Butcher, Mark Sanders. Fotó: Improv.hu

Mezei Szilárd, Joel Grip, Tristan Honsinger. Fotó: Improv.hu


Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X