bejegyzés megosztása:

Kossuth-díj Szabados Györgynek

Kossuth-díj Szabados Györgynek

A díjakban, elismerésekben nem szűkölködő komponista, zongorista szerint Kossuth-díja egy alig-alig megérdemelt tetőpont. Szabados György az improvizatív kortárs zene Európa-szerte elismert műveléséért, műfajok sokaságát érintő, folyamatos alkotói, zeneszerzői munkásságáért kapta meg hétfőn a Parlamentben az elismerést.

– Az ember teszi a dolgát és nem feladata megítélni, hogy az efféle kívánalmaknak megfelelt-e. Az volna jó, ha minden kisgyerek megkapná azokat a finom jelzéseket, amelyek alapján megtalálná a maga feladatát az életben. Ez azért fontos, mert szerintem valamennyien valamiféle többlettel születünk. Ha valaki korán észreveszi, mi ez a többlet és eszerint él, akkor képes boldogságot sugározni és közben ő is boldogabb lesz – fogalmazta meg az MTI-nek világszemléletét Szabados.

A zongorista pályája során leginkább saját együtteseivel vagy szólóban koncertezett, de játszott olyan hírességekkel is, mint Anthony Braxton, Roscoe Mitchell, Evan Parker, Ernst-Ludwig Petrowsky, Fred van Hove, Peter Kowald és Vladimir Tarasov. Írt balettet, táncoperát, vokális műveket, históriás éneket 1956 emlékére, szólózongora- és kamaradarabokat.


Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X