bejegyzés megosztása:

Láthatatlan és látatlan Jazzaj koncertek márciusba...

Láthatatlan és látatlan Jazzaj koncertek márciusban a Lumen Kávézóban

Két rendhagyó eseménnyel jelentkezik márciusban a budapesti Jazzaj rendezvénysorozat a Lumen Kávézóban: a láthatatlan és látatlan koncertekkel a szervezők célja az, hogy teljes mértékben a hangokra figyeljünk, ezért a vizuális ingereken túl minden előzetes információt – például hogy kik és milyen hangszereken fognak játszani – kizárnak a képletből.

Az első, március 13-i, szerda esti koncerten bekötik a látogatók szemét: a Jazzaj önkéntes csapata a Lumen kávézóterében az ajtó előtt várja a közönséget, a koncertterembe ugyanis csak bekötött szemmel lehet majd belépni. Ami továbbra is biztos pontot jelenthet látatlanban és látva egyaránt, hogy olyan, különlegesen érzékeny, improvizáló zenészeket hoznak össze a szervezők egy színpadra, akik jelenlétükkel varázslattá teszik a közös pillanatot. Lesz, akit a legelső hangból felismer majd a hallgatók szakavatottabb része, de talán olyan is lesz, akit a koncert végéig nem is érzékelünk majd külön játékosként.

A második, március 27-i, szerda esti fellépők névsorát szintén nem árulja el a Jazzaj, ugyanis ezen a koncerten maguk a fellépők lesznek szembekötve, akiknek ráadásul fogalmuk sem lesz, hogy kikkel fognak játszani. A szervezők arra keresik a választ, hogy hogyan változik meg a zene, a jelenlét és a figyelem, ha a hangszeresek előzetes ismereteit, elvárásait – vagy legalábbis annak egy részét – kiküszöbölik. jazzaj.hu


Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X