bejegyzés megosztása:

Maciej Fortuna Quartet – Lost Keys

Maciej Fortuna Quartet – Lost Keys

4tuna | 2010

A lemez sajtóanyaga szerint Maciej Fortuna a lengyel dzsessz fiatal generációjának egyik legdinamikusabb és legsokoldalúbb trombitajátékosa, és bár nem követem szoros figyelemmel, hogy mi történik a helyi mainstream jazz világában, a Lost Keys-t hallgatva hajlandó vagyok hinni az egyébként jogot végzett zenészt méltató állításoknak. Nem vagyok nagy rajongója a túlontúl kerek, könnyű hallgatású dzsessznek, de Fortuna első olyan albumáról, ahol zenekarvezető, képtelen vagyok rosszat mondani.

A Lost Keys lemezen játszó zenekar Fortuna és a jamaicai gyökerekkel rendelkező, chicagói születésű ütőhangszeres, Frank Parker duójából fejlődött kvartetté. A trombitás és a dobos 2009-ben kezdett együtt játszani, majd néhány koncertjükre vendégül hívták Przemysław Raminiak zongoristát és Andrzej Święs nagybőgőst. Négyük összjátéka olyan természetességgel működött, hogy néhány közös fellépés után rögtön neki is láttak a Lost Keys felvételének. A stúdiómunkálatok a fáma szerint különösebb teketóriázás és próbák nélkül, a szerzemények rögzítése „első nekifutásra” zajlottak.

A szélsebes tempó, az elképesztő svung persze nem feltétlenül jár együtt átgondolatlansággal: Maciej Fortuna és kvartettje pontosan tudta, hogy mit miért csinál. A Lost Keys lemez dalaival például szórakoztatni, táncoltatni, pihentetni akartak. A fiatalos lendület ellenére a korongon helyet kapott kilenc felvétel mindegyike igényesen hangszerelt, a témák melodikusak, a ritmusszekció húzós, „bólogatós” játéka minimum tiszteletet érdemlő, Raminiak zongorajátéka csillogó és könnyed, Fortuna pedig olykor a legnagyobbak szellemét idézi, máskor meg olyan repetitív témákat játszik, mintha elektronikus tánczenére fújná. Feldolgozás, közvetlen tisztelgés nincs, a szerzemények sajátok, hetet a kvartett, egyet Raminiak, egyet Święs jegyez. Ez bizony kedvező összkép.

És úgy látszik, nem csak én érzem Fortuna kvartettalbumát jelentősnek, hiszen a kiadványt tavaly Fryderyk-díjra jelölték a legjobb dzsessz/debütáló lemez kategóriában, a trombitást pedig 2010-ben és 2011-ben a lengyel Jazz Forum című zenei szaklap a Jazz Új Reménységei közé választotta. Érdemes tehát megjegyezni a jelenleg legalább kilenc együttesben (legfontosabbak: Maciej Fortuna Trio/Quartet/Quintet, Switch On Quintet, Mack Goldsbury & The Polish Connection, Maciej Fortuna-Stefan Weeke Project, Ernst Bier-Mack Goldsbury Group) muzsikáló Maciej Fortuna nevét, tehetsége figyelemreméltó, játékstílusa pedig még bármilyen irányba fejlődhet.

Nagyon optimista, nagyon lendületes bemutatkozás, és ha jól tudom, a folytatás sem váratott sokáig magára: éppen a napokban jelent meg egy Solar Ring című triólemez, amin Fortuna mellett Piotr Lemańczyk bőgőzik és Frank Parker dobol. Remélem, hamarosan ezt is a kezemben tarthatom.

1. Lost Keys [10:03] 2. Redfine [3:20] 3. Mind Travel [13:29] 4. Threedom [8:02] 5. Restless [3:55] 6. Searchin’ [5:19] 7. Solace [4:48] 8. Quest For The Truth [7:45] 9. The Endless Story Of Lost Keys [0:41]

maciejfortuna.pl
myspace.com/maciejfortuna


Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X