bejegyzés megosztása:

Márciusban jelenik meg Víg Mihály filmzenéje Tarr ...

Márciusban jelenik meg Víg Mihály filmzenéje Tarr Béla Sátántangójához – vinylen

A filmdisztribúcióval foglalkozó Los Angeles-i Arbelos Films március közepén jelentetni meg a Mihály Víg: Music For The Film Sátántangó című lemezt, méghozzá kizárólag vinyl formátumban. A mindössze ezer példányban érkező kiadvány megjelentetése az első alkalom, hogy egy ikonikus Tarr Béla-filmzene önálló korongként lát napvilágot.

A szépemlékű Bahia Music hanglemezkiadó 2001-ben már megjelentetett egy filmzene antológiát cd-formátumban, rajta az Őszi almanach, a Kárhozat, a Sátántangó és a Werckmeister harmóniák kísérőzenéivel, amelyeket mind Víg Mihály (Balaton, ex-Trabant) komponált. Ezt a kiadványt 2003-ban módosított borítóval a Periferic Records, majd 2009-ben a 1G Records nyomta újra, de mára mindhárom változat igen keresett hiánycikknek számít, arról nem beszélve, hogy ezek a magyar kiadások nemigen kaptak annak idején globális terjesztést. Mára elképesztő igény lett ezekere az albumokra és a felfokozott érdeklődést az Arbelos Films ismerte fel, és adja most ki újra a Sátántangó filmzenéjét.

Azt már csak mellékesen jegyezzük meg, hogy Tarr Béla legutolsó – vagy szeretnénk hinni: legutóbbi – két filmjének, a 2007-es A londoni férfinek és a 2011-es A torinói lónak, szintén Víg Mihály által jegyzett filmzenéi a mai napig semmilyen formában nem lettek publikálva, pedig óriási kereslet lenne ezekre a dokumentumokra is. arbelosfilms.com


Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X