bejegyzés megosztása:

Megjelent az Entre Cérvols Llauradors első teljes ...

Megjelent az Entre Cérvols Llauradors első teljes hosszúságú hanganyaga

Az Entre Cérvols Llauradors név valamikor idén júniusban bukkant fel, és csak annyit lehetett róla tudni, hogy Ferran Fages katalán gitáros és komponista új, kísérleti szerzői munkájáról van szó, de a mindössze háromperces felvétel (Tempesta Tendra De Llamps) nem sokat árult el bővebben arról, hogy mi is valójában az Entre Cérvols Llauradors. A rejtélyes zenekarnév aztán augusztus elején ismét előkerült, de megint csak egy négyperces digitális kiadvánnyal (Abaltit Laberint De Neu), ahol az irányvonal még mindig minimum titokzatosnak tűnt.

Karácsonykor viszont megjelent a Trist Desert En Mans De Febre lemez, ami már hat hosszabb felvételt tartalmaz, de még mindig csak egy előzetes EP-nek aposztrofálja a szerző Ferran Fages. Annyi azonban most már kiderült, hogy egy változó felállású szerzői kamarazenekarról van szó, aminek a központi figurája egyértelűen Fages, és a most kiadott lemezen olyan hangszeresek közreműködnek, mint Clara Lai zongorista, Àlex Reviriego nagybőgős és Oriol Roca ütőhangszeres.

Az Entre Cérvols Llauradors valamiféle provokatív instrumentális kísérlet, ami kamara rockot, minimalista gitárzenét és monolitikus blokkok mögé bújtatott dallamokat szintetizál, és filmzene-szerűen rétegez nem-konvencionális melódiákat és gitár riffeket, valamint glitch-ekben gazdag textúrákat és hangkörnyezetet. A kiadvány a fizikai formátum koncepciójával is kísérletezik: a digitális formátum mellett a hatszámos EP egy A1-es méretű gyönyörű poszterként jelenik meg, ami tartalmaz egy letöltő kódot is.

A zene gyakorlatilag semmiben sem hasonlít Ferran Fages korábbi munkáihoz, és izgalmas adalék a katalán zenész idei teljesítményéhez. Nem elég, hogy 2020-ban Fages újra aktivizálta húsz éve működő – korábban Cremaster néven, újabban viszont LLUMM néven alkotó – duóját Alfredo Costa Monteiro-val; lemezzel jelentkeztek a Tàlveg, Ràdium és TRUSS nevű régi-új zenekarai; friss zongora-gitár duót indított Slight Deform néven; és megjelent az első nagyformátumú zongoradarabja From Grey To Blue címmel, Lluïsa Espigolé előadásában. És most itt van végre a Entre Cérvols Llauradors is. ferranfages.net


Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X