bejegyzés megosztása:

Myelin: Birgit Ulher | Heddy Boubaker – Axon

Myelin: Birgit Ulher | Heddy Boubaker – Axon

Intonema | int003 | 2011

Birgit Ulher német trombitás és Heddy Boubaker francia szaxofonjátékos a neurobiológia felé vette az irányt – ha zenéjükön ez nem is feltétlenül hallatszik, a név- és címadásból egyértelmű. Mára stabilan működő duójuknak a Myelin nevet, második lemezüknek az Axon* címet adták. A két zenész szerteágazó, de még bőven áttekinthető munkásságának egy részét ismerve a legkevésbé sem okozott meglepetést az Axon anyaga. Hogy ez jó vagy sem, nehéz kérdés, én inkább az utóbbi felé hajlok.

A szentpétervári Intonema label harmadik kiadványával zeneileg és földrajzilag tovább bővítette katalógusának kínálatát, még ha ez első körben nem is volt célzatos. Ilia Belorukov tavaly Szegeden elmondta: Ulher és Boubaker jelen anyagát eredetileg a moszkvai Mikroton jelentette volna meg, de a kiadót vezető Vlad Kudryavtsev az utolsó pillanatban átpasszolta a kiadás lehetőségét neki, ő pedig Mikhail Ershov társaságában örömmel vállalta a produceri, kiadási és terjesztési munkálatokat. A példányszám és a csomagolás tipikusan intonemás: 250 kópia, a borító belsejében pedig ismét ott a jellegzetes i-betűs kivágás.

A Myelin duó zenészei kiterjesztett technikával szólaltatják meg hangszereiket, tompítókat, preparációkat, különböző anyagú és méretű tárgyakat használnak, Ulher ezeken kívül egy analóg AM/FM zsebrádiót és hangszedőket is alkalmaz. A trombitás és az alt szaxofonos interakciói rendkívül személyesek, kétségtelen, egy nyelvet beszélnek. Végtelen invencióval festenek formákat, szöveteket, színeket; sejtbiológiai párhuzamnál maradva, ezt az egészen megfoghatatlan, mégis figyelmet lekötő zenét kizárólag mikroszkóppal – vagyis közeli, alapos hallgatással – érdemes tanulmányozni. Amit hallunk, az hét 6-8 perces agyat megcélzó változatos impulzus, bő háromnegyed órában. A hanganyag feltétlenül nívós, a nagy meglepetések viszont számomra elmaradtak.

Talán érdemes megemlíteni, hogy a 2010 júliusában a hamburgi Red Room Studioban rögzített felvétel egyike Heddy Boubaker utolsó „szaxofonos” munkáinak, ugyanis a Toulouse-i zenész egészségügyi okokból a fúvós hangszerekről moduláris analóg szintetizátorokra és basszusgitárra váltott.

* Az axon az idegsejt kitüntetett nyúlványa, amely akciós potenciál generálására, gyengítetlen továbbítására, és – speciális végződései segítségével – átadására képes. Az axonokat az elektromosan szigetelő myelinhüvely borítja, amelyet az oligodendroglia-sejtek nyúlványai alkotnak, és ami a fehérállomány jellegzetes színét is adja.

1. Impulse 1 [5:55] 2. Impulse 2 [7:16] 3. Impulse 3 [8:08] 4. Impulse 4 [8:04] 5. Impulse 5 [6:41] 6. Impulse 6 [5:54] 7. Impulse 7 [6:12]

birgit-ulher.de
boubaker.net
intonema.org


KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEK

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X