bejegyzés megosztása:

Mythic Birds – The Name By Which The World K...

Mythic Birds – The Name By Which The World Knows Them

Peira | PM13 | 2012

Ha létezik ilyen, akkor a cd-r kiadók mintapéldája kétségtelenül a chicagói Peira: címenként nem több mint száz példányra limitált professzionális kiszerelésű, klasszikus műanyagtokos lemez, majd ha azok elfogytak, jöhetnek a csökkentett árú mp3/flac virtuális kiadványok. A Mythic Bird bemutatkozó albumát például kézzelfogható formában már nem lehet kapni; utánnyomás nem lesz belőle. A Peirát diy-alapon működtető Brian Labycz kifogástalan ízléssel válogatja a megjelentetésre szánt hanganyagokat, nemigen hallottam olyat, amivel mellényúlt volna. A label működése és a produkciók globális színvonalat képviselnek, és bár kétségtelenül túlnyomó részben vannak, a kiadó katalógusa nem kizárólag chicagói zenészek munkáira korlátozódik.

A Mythic Birds kvartett első ránézésre a hangszer-összeállítás okán tűnhet izgalmasnak: három basszusklarinét plusz elektronika. Már ez sem nevezhető szokványosnak, de nézzük a zenészeket: Keefe Jackson, Jeff Kimmel és Jason Stein – három kiemelkedő kvalitású klarinétos, akikhez maga Labycz csatlakozott moduláris analóg szintetizátoron. A fúvósok a chicagói free jazz szcéna megbízható hangszeresei, mindhárman keresztezték már egymás útját. Jason Stein önálló kvartettjében, valamint Boris Hauf szextettjében Stein és Jackson játszik együtt; Kimmel saját négyesében Jacksonnal, Fred Lonberg-Holm csellista Lightbox Orchestrájában pedig Steinnel zenél. A klarinétosok mellett a korábban Koura alias alatt is alkotó Brian Labycz neve talán kissé ismeretlenül csenghet, bevallom, az ő játékával peirás lemezeken kívül még én sem nagyon találkoztam.

Az alig negyvenperces The Name By Which The World Knows Them lemez felvételeit 2011 márciusában rögzítette Jamie Wagner a chicagói Strobe stúdióban, és bár már az album anyaga sem mondható sterilnek, a kvartett zenéje, a hangszeresek közötti energiaáramlás élőben még intenzívebben működhet. Nem tudom, koncertek terén mennyire aktív, az utóbbi két évben például hány fellépése lehetett a zenekarnak, mindenesetre, amit művelnek, azt élő szituációban talán még jobban élvezném. A stúdiófelvétel érdekessége viszont az, hogy a zenészek külön-külön csatornákra keverve, szimmetrikusan szólnak: Stein jobbról, Jackson balról, Kimmelé a jobbközép, Labyczé pedig a balközép csatorna.

Az összjáték rendkívül komplex, a zenészek villámgyorsan reagálnak egymás ötleteire. Mint egy kisebb madárraj, aminek van ugyan egy közös iránya, egyes tagjai mégis szüntelenül cikáznak, időnként párokra bomolva ide-oda csaponganak. A zene olykor sűrű, olykor szellős, áramlása viszont mindvégig folyamatos, természetes. Az összefonódó basszusklarinét-szólamokat külön-külön nyomon követni lehetetlen vállalkozás, de Labycz elektronikus hangjainak beazonosítása sem magától értetődő feladat: mesterien rejti neszeit a fúvósok játéka közé, hasonul, imitál, állandó és kifinomult hangszőnyeget terít Jackson, Kimmel és Stein alá (vagy mögé vagy elé). Szárnyaló szabadzene, szó szerint.

Aki tárgyfetisiszta, az a Squidco-tól vagy a Downtown Music Gallery-től, esetleg a Discogs piacterén talán még beszerezheti a lemezt, aki pedig már áttért a digitális albumok gyűjtésére, az a Peira Bandcamp oldalán vásárolhatja meg a Mythic Birds albumát.

Akár így, akár úgy, megéri.

1. Without A Common Memory [5:08] 2. Forbidden Generosity [3:22] 3. Let Go Of The Long Tone [7:55] 4. Dissimulation [13:16] 5. The Name By Which The World Knows Them Is Not The One They Themselves Utter [4:34] 6. Realms Of Dream And Intoxication [5:08]

keefejackson.com
jeffkimmel.blogspot.com
jasonsteinmusic.com
brianlabycz.com
peira.net


Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEK

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X