No Wave Est

No Wave Est

a No Wave és az Improv.hu online zenei magazin szervezésében

2016. június 1. (szerda), 20.00
Budapest, Labor Galéria

19.00 Meggyes Ádám – Nuno Torres – Kováts Gergő Horn Trio (H-P)
20.30 Juhász László – Ernesto Rodrigues – Guilherme Rodrigues String Trio (H-P)
21.00 3+3 Sextet (H-P)

Belépő: 1000 forint

No Wave Est

a No Wave és az Improv.hu online zenei magazin szervezésében

2016. május 5. (csütörtök), 19.30
Budapest, Auróra

19.30 lll人 (GB-J)

Belépő: 1000 forint

lll人 (GB-J)

· Seymour Wright (alt szaxofon)
· Daichi Yoshikawa (elektronika)
· Paul Abbott (dobok)

Seymour Wright, Daichi Yoshikawa és Paul Abbott triója 2009 óta játssza kompromisszummentes, radikálisan újszerű, borotvaéles improvizatív zenéjét. A három hangszeres 2012 óta ad nyilvános koncerteket; lll人 (ejtsd: /el/) néven 2013 óta játszik; első, Gjērhan című kiadványukat a londoni OTOroku jelentette meg 2014-ben, amit 2015-ben egy Vjerhanxsk című szerzői kiadású duplaalbum követett. A Londonon kívül ritkán koncertező trió most az osztrák Ulrichsberger Kaleidophon 2016-ra kapott meghívást, a fesztiválfellépésük előtt Ljubljanában, Veszprémben és Budapesten adnak egy-egy koncertet. (llln.org)

A Londonban élő Seymour Wrightot sokan a francia Jean-Luc Guinonnet és a svéd Martin Küchen mellett a szaxofonhasználat radikális megújítójaként tartják számon. Játéka kimérten szűkszavú, sokszor szándékosan az aktuális kontextuson kívül esik. Eddie Prévost heti rendszerességű improvizációs zenei workshopjain tűnt fel a kétezres évek legelején, majd olyan zenészekkel készített duólemezeket, mint Ross Lambert (Lucky Rabbit – TwoThousandAnd, 2003), Keith Rowe (3D – W.M.O./r, 2008), Sebastian Lexer (Blasen – Another Timbre, 2008) vagy éppen Nate Wooley (About Trumpet And Saxophone – Fataka, 2013). Jelenleg tagja a zongorista Pat Thomas kvartettjének és a dobos Steve Noble kvintettjének; tavaly megjelentetett Seymour Writes Back című négylemezes szólómunkáját már most sokan a 21. század meghatározó szaxofonszóló-dokumentumának titulálják. „Nagyon-nagyon radikális szaxofonos” – állítja a zenészről Evan Parker, akivel Wright néhány hete jelentetett meg közös lemezt Tie The Stone To The Wheel címmel. (seymourwright.com)

A jelenleg Berlinben élő és alkotó Daichi Yoshikawa fellépései során kontaktmikrofonokat, fémtárgyakat és egy kisméretű keverőpultot használ, amelyek segítségével nyers, önmagukat gerjesztő, de kontrollált zajokat állít elő. Az lll人 mellett alapító tagja a Joel Grip svéd nagybőgőssel és Antonin Gerbal francia dobossal felálló наказание triónak; londoni évei alatt Dimitra Lazaridou-Chatzigoga görög citerajátékossal, legújabban pedig Joe Foster amerikai kísérleti zenésszel és Jean-Luc Guionnet francia szaxofonossal koncertezik rendszeresen duóban. Fáradhatatlan koncertszervező; megszállott versenykerékpáros. (daichiyoshikawa.tumblr.com)

Paul Abbott londoni dobos-multimédiás művész munkáival a zene, a nyelv és a politika oda-visszaható kapcsolatát járja körül; művészetének eszközei dobfelszerelése mellett helyspecifikus performanszok, az írás, valamint szövegek publikálása. 2015-ben Tender Interval nevű, az OTO Project Space kiállítóterében havi rendszerességgel rendezett szólófellépései során dobokat, modern technológiát, élő testeket, objekteket, szövegeket és magát a teret használta. Seymour Wright társaságában tagja a Xomaltesc Tbobhni szaxofon-dob duónak; valamint társszerkesztője a Cesura//Acceso művészeti-nyelvészeti-politikai on- és offline folyóiratnak. (paulabbott.net)

No Wave Est

a No Wave és az Improv.hu online zenei magazin szervezésében

2015. december 28. (hétfő), 19.00
Budapest, Auróra

19.00 Sőrés Zsolt (Ahad) (H)
19.30 Marcel Zaes (CH)
20.00 Sőrés Zsolt (Ahad) & Marcel Zaes Duo (H-CH)

Belépő: 1000 forint

Marcel Zaes (CH)

· Marcel Zaes (laptop elektronika, lemezjátszó, megafon)

„A sivatag üressége és a római barokk líra valahogy mind életre kelnek Zaes hangtájaiban…” Marcel Zaes hangművész és zeneszerző-előadó a svájci Bernben született, majd élt Rómában, Kairóban, Budapesten és Zürichben. Radikális redukcionista szemléletét és zenei hozzáállását már a világ számos művészeti galériájában, hangverseny- és koncerttermében bemutatta: Zaes az elmúlt 11 évben számtalan művet készített – köztük hanginstallációkat, interdiszciplináris darabokat, konceptuális munkákat, és persze nyilvános bemutatásra komponált zeneműveket. Katryn Hasler hegedűjátékossal és Florine Juvet tangóharmonikással 2009 óta játszik trióban, Andrea Manzoni zongorista-billentyűssel a Sjö projekt tagja, elektroakusztikus szólófellépéseit pedig újabban Pulse Geometries névvel címkézi. Budapesti szólókoncertje után Sőrés Zsolt (Ahad) társaságában mutatja be Pulse Geometries Extended nevű duóformációját. Világpremier! (marcelzaes.com)

Sőrés Zsolt (Ahad) (H)

· Sőrés Zsolt (Ahad) (öthúros mélyhegedű, elektronika)

Sőrés Zsolt (Ahad) több mint húsz éve aktív improvizatív-, elektroakusztikus- és zörejzenész, experimentális zeneszerző, hangművész, független kurátor, író és szerkesztő. Zenéjére jellemző a formazúzó stratégiák kialakítása és az azonnali átmenetek, instabil akusztikus rendszerek használata. A kilencvenes évek végétől 2002-ig a Szünetjel Fesztivál társszervezője, valamint művészeti vezetője; 2008-2010 között pedig a Relatív (Át)Hallások nemzetközi kortárs zenei találkozó kurátora volt. 2012-ben a kelet-európai országokban megrendezett Sound Exchange fesztivál-, szimpózium- és programsorozat magyar kurátora; 2014-ben pedig az első Magyarországon rendezett reprezentatív, nemzetközi hanginstalláció-kiállítás, Az érzékelhető határán – más hangok kurátora volt. Jelenleg működő formációi: duó Jean-Hervé Péron Art-Erroristtal (az idén 45 éve működő, legendás krautrock zenekar, a Faust alapítójával), az Ahad & ChrS (Christian Skjødttel), projektek Franz Hautzingerrel, Isabelle Duthoit-val, Julo Fujakkal és Erhard Hirttel, az I Belong To The Band (Adam Bohmannel, Oliver Mayne-nel és Jean-Michel Van Schouwburggal), trió Richard Barrett-tel és Milana Zarić-tyal, duó Bolcsó Bálinttal, az Ahad & én Duo (Tóth Pállal), valamint a Positive Noise Trio (Kováts Gergővel és Kovács Gergellyel). (ahadmaster.blogspot.hu)

No Wave Est

a No Wave és az Improv.hu online zenei magazin szervezésében

2015. november 17. (kedd), 21.00
Budapest, Auróra

21.00 ZSB (SRB-H-GB)
22.00 Bodoki-Halmen Zsolt & Szakál Farkas Soma Duo (H-RO)

Belépő: 1000 forint

ZSB (SRB-H-GB)

· Milana Zarić (hárfa, elektronika)
· Sőrés Zsolt (Ahad) (öthúros mélyhegedű, elektronika)
· Richard Barrett (elektronika)

Milana Zarić, a szerb kortárs zene egyik meghatározó alakja és a Wales-i származású, szabad- és zörejimprovizációval aktívan foglalkozó, rendkívül egyedi zenei nyelven alkotó, méltán világhírű experimentális zeneszerző és elektronikus zenész, Richard Barrett öt éve dolgozik együtt. Kezdetben a Sonology Electroacoustic Ensemble-ben Hágában, újabban pedig a belgrádi Ensemble Studio6-ban folytatják a közös alkotómunkát. Barrett és Sőrés Zsolt, a magyar improvizatív- és experimentális zenei szcéna több mint két évtizede működő szereplője először 2013 novemberében Richard Scott angol elektronikus zeneszerzővel trióban lépett fel Berlinben az AUXXX koncertsorozatán. Szorosabb együttműködésüket azóta ZSB (Zarić-Sőrés-Barrett) néven folytatják trióban – tavaly nagy sikerrel léptek fel Szerbiában a legendás Ring Ring Fesztiválon. (milanazaric.com, ahadmaster.blogspot.hu, richardbarrettmusic.com)

Bodoki-Halmen Zsolt & Szakál Farkas Soma Duo (H-RO)

· Bodoki-Halmen Zsolt (laptop elektronika)
· Szakál Farkas Soma (laptop elektronika)

Bodoki-Halmen Zsolt és Szakál Farkas Soma, a fiatal, alapvetően elektronikus zenei duó tagjai saját maguk által programozott rendszereket használnak, amelynek segítségével helyben létrehozott hangokat állítanak elő és alakítanak át. Mindketten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem elektronikus zenei médiaművészet szakos hallgatói, először idén áprilisban léptek fel a MOMEZAJ-on.

No Wave Est

a No Wave és az Improv.hu online zenei magazin szervezésében

2015. október 31. (szombat), 21.00
Budapest, Auróra

21.00 én & Bolcsó Bálint Duo (H)
22.00 Henrik Munkeby Nørstebø & Ståle Liavik Solberg Duo (NO)

Belépő: 1000 forint

Henrik Munkeby Nørstebø & Ståle Liavik Solberg Duo (NO)

· Henrik Munkeby Nørstebø (harsona)
· Ståle Liavik Solberg (dobok)

Henrik és Ståle első duókoncertjét 2013-ban adta. Még ugyanebben az éveben kezdtek el a legkülönbözőbb felállásokban együtt játszani – olyan emblematikus nevekkel, mint Joe McPhee, Ken Vandermark, Ab Baars, Fred Lonberg-Holm, Michael Zerang, Lotte Anker, Audrey Chen, John Russell, John Edwards, Raymond Strid, vagy éppen Okkyung Lee. Nørstebø és Solberg duója minden koncertjét „tiszta állapotból” kezdi: a kiérlelt alkotás és a gyermeki játékosság kombinációját felhasználva alakítják zenéjük milliárdnyi, változó-ideiglenes szerkezetét.

Henrik Munkeby Nørstebø harsonás a kortárs zene területén alkotó. Zenéjében kihasználja a hangszerben rejlő kettősséget – a harsona féktelenségét és rézfúvós karakterét -, valamint a mikroszkopikus és az „elektronikus” hangzásban rejlő ellenpontokat. A játékmódok széles spektrumát használja – a tiszta hosszú hangoktól a zajig és a gyakorlatilag hallhatatlan hangokig -, mindvégig az intuíció és a precíz felépítettség között egyensúlyozva. 2010 óta turnézik: Oroszország és Japán mellett az európai kontinens több mint a felét bejárta. Nørstebø projektjei az As Deafness Increases, a Lana Trio, a Whirl (Tobias Delius-szal), a Nørstebø/Strid/de Heney trió, a Beam Splitter (Audrey Chennel), az Aksiom újzenei együttes, valamint free-dzsessz-pop zenekara, a Skadedyr. Második szólólemeze Melting Into Foreground címmel idén novemberben jelenik meg a SOFA kiadónál. (henriknorstebo.com)

Ståle Liavik Solberg Oslo virágzó improvizatív zenei szcénájának egyik központi figurája, aki olyan együttesekkel dolgozik, mint a Party Knüllers (Fred Lonberg-Holmmal), a Will It Float? (John Russell-lel, Steve Beresforddal és John Edwards-szal), a Silva-Rasmussen-Solberg trió, duóban John Butcherrel, valamint John Russell-lel. Nyitott és figyelmes zenéje mind Európában, mind pedig az Egyesült Államokban pozitív visszajelzésben részesül. Solberg az oslói Blow Out! koncertsorozat szervezője, Paal Nilssen-Love dobossal pedig a hasonló elnevezésű fesztivál kurátora is.

én & Bolcsó Bálint Duo (H)

· én (elektronika, bemikrofonozott tárgyak)
· Bolcsó Bálint (elektronika)

én rádiós műsorvezető, programszervező, fesztiválkurátor és nem utolsósorban kísérleti zenész. Több mint két évtizede szerkeszti a Tilos Rádió No Wave című műsorát, amivel elsődleges feladatának a Magyarországon kevésbé ismert zeneművek, zenei irányzatok megismertetését, elfogadtatását tekinti. Többnyire szólóban lép fel, de olykor más zenészekkel is ad improvizatív koncerteket, leggyakrabban a No Wave egykori alapítójával, Sőrés Zsolttal, akivel tagja volt az izo-fr csoportnak, és akivel jelenleg is tagja a nemzetközi Paw Music formációnak. Készített már zeneműveket az ORF Kunstradio, valamint a Deutschlandradio Kultur felkérésére is. Jelzésértékű, hogy a No Wave „brand” egy ideje a rádióműsoron kívül zenei estek, fesztiválok elnevezésére is szolgál. A megnevezés kimondottan arra a szándékra utal, hogy a megszokott improvizációs és kísérleti zenei koncertektől karakteresen eltérő élményben részesítse a hallgatókat. (blog.tilos.hu/en)

A budapesti Bolcsó Bálint szülővárosában és Bécsben tanult zeneszerzést, valamint elektronikus zenét. Rendszeres résztvevője volt a szombathelyi nemzetközi Bartók Szeminárium zeneszerzés-kurzusainak. Kompozíciói a Bartók Fesztivál mellett megszólaltak a Budapesti Őszi Fesztivál, a Making New Waves, a Wien Modern, legutóbb pedig a New York-i Mise-en Music Festival és a CAFe Budapest keretében. Vokális és hangszeres darabjain kívül készített már zenét filmekhez, színházi és táncelőadásokhoz, valamint hanginstallációkat és elektroakusztikus kompozíciókat. Alkotóként és egyetemi oktatóként egyaránt az új technológiák kísérleti zenei alkalmazásával foglalkozik, szívesen dolgozik élő elektronikával a legkülönbözőbb műfajokban és hangszer-összeállításokban. Improvizációs kontextusban a rubik.erno.quintet és a trio:beeper tagjaként, duóban pedig Christian Kobi szaxofonossal, Jonas Kocher tangóharmonikással és Sőrés Zsolttal hallhattuk legutóbb. (bolcso.net)

No Wave Est

a No Wave és az Improv.hu online zenei magazin szervezésében

2015. szeptember 6. (vasárnap), 20.00
Budapest, Auróra

20.00 Varga Zsolt – Kováts Gergő – Halmos András Trio (H)
20.45 Rudi Fischerlehner & Sőrés Zsolt (Ahad) Duo (A-H)
21.30 én & Juhász László Duo (H)

Belépő: 1000 forint

Varga Zsolt – Kováts Gergő – Halmos András Trio (H)

· Varga Zsolt (alt szaxofon)
· Kováts Gergő (tenor szaxofon)
· Halmos András (dobok)

Varga Zsolt szaxofonos, zeneszerző és mozgásművész régóta a hazai alternatív mozgásszínházi- színtér és zene egyik legkarakteresebb és legérzékenyebb egyénisége, aki az elmúlt években Ladjánszki Márta táncos-koreográfussal számtalan emlékezetes közös produkciót hozott létre. Együtt dolgozott többek között a Bálványos Társulattal, az Mc Ribbentrop, a Desert Chaos, a Moszkva tér és a brit-lengyel Theme zenekarokkal, Nikolaus Gerszewskivel és a Conceptual Soundproductions Budapesttel, valamint Oliver Mayne-nel. 2011 óta az L1 Egyesület tagja. Kováts Gergő tizenévesen kezdett el a dzsessz iránt érdeklődni. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz tanszakán Borbély Mihály és Elek István tanítványa volt, 2011-ben szerzett tanári diplomát. Az elmúlt években egyre inkább a műfaj szabadabb irányzatai felé fordult: a tanszakon eltöltött idő, majd a hazai dzsesszélet hatására ez a folyamat csak fokozódott. Számtalan hazai és nemzetközi formáció, valamint alkalmi kollaboráció aktív résztvevője. Halmos András dobos-ütőhangszeres, koncertszervező, a Művészetek Palotájának művészeti tanácsadója. Több prominens hazai dzsesszmuzsikussal – Dresch Mihály, Grencsó István, Ágoston Béla stb. – játszott együtt, illetve rögzített lemezeket, de koncertezett olyan külföldi előadókkal is, mint például Eugene Chadbourne gitáros, Kjetil Møster szaxofonos, William Parker nagybőgős, vagy éppen Hamid Drake dobos. Jelenlegi állandó projektjei a Jü, a Tariqa és a Morningdeer nevű formációk. A három zenésznek ebben a felállásban ez lesz a debütáló koncertje! (andrashalmos.com)

Rudi Fischerlehner & Sőrés Zsolt (Ahad) Duo (A-H)

· Sőrés Zsolt (Ahad) (öthúros mélyhegedű, elektronika)
· Rudi Fischerlehner (dobok)

Rudi Fischerlehner osztrák dobos-ütőhangszeres a legkülönbözőbb zenei formációkkal dolgozik, amelyek az improvizatív-, a kísérleti zene, valamint a free jazz és a post rock által határolt területen alkotnak. Aktuális együtteseiben olyan zenészekkel játszik, mint Matthias Müller harsonás, Olaf Rupp gitáros, Peter van Huffel szaxofonos, Roland Fidezius basszusgitáros, Isambard Kroustaliov laptopzenész és Maurizio Ravalico ütőhangszeres. Mindezek mellett alkalmazott komponista, producer, film- és színházi zeneszerző. 2013 novemberében a berlini Auslandban játszott először együtt Paul Schwingenschlög trombitással és Sőrés Zsolt brácsással – az akkor elkezdett közös munka most közel két évvel később, a budapesti Auróra koncerttermében folytatódik. Sőrés Zsolt (Ahad) több mint húsz éve aktív improvizatív-, elektroakusztikus és zörejzenész, experimentális zeneszerző, hangművész, független kurátor, költő, író és szerkesztő. Zenéjére jellemző a formazúzó stratégiák kialakítása és az azonnali átmenetek, instabil akusztikus rendszerek használata. Jelenleg működő formációi: duó Jean-Hervé Péron Art-Erroristtal (az idén 45 éve működő, legendás krautrock zenekar, a Faust alapítójával), az Ahad & ChrS (Christian Skjødttel), projektek Franz Hautzingerrel, Isabelle Duthoit-val, Julo Fujakkal és Erhard Hirttel, az I Belong To The Band (Adam Bohmannel, Oliver Mayne-nel és Jean-Michel Van Schouwburggal), trió Richard Barrett-tel és Milana Zarić-tyal, duó Bolcsó Bálinttal, az Ahad & én Duo (Tóth Pállal), valamint a Positive Noise Trio (Kováts Gergővel és Kovács Gergellyel). (rudifischerlehner.net, ahadmaster.blogspot.hu)

én & Juhász László Duo (H)

· én (bemikrofonozott tárgyak, elektronika)
· Juhász László (preparált hegedű, kontaktmikrofonok, tárgyak, elektronika)

én rádiós műsorvezető, programszervező, fesztiválkurátor és nem utolsósorban kísérleti zenész. Több mint két évtizede szerkeszti a Tilos Rádió No Wave című műsorát, amivel elsődleges feladatának a Magyarországon kevésbé ismert zeneművek, zenei irányzatok megismertetését, elfogadtatását tekinti. Többnyire szólóban lép fel, de olykor más zenészekkel is ad improvizatív koncerteket, leggyakrabban a No Wave egykori alapítójával, Sőrés Zsolttal, akivel tagja volt az izo-fr csoportnak, és akivel jelenleg is tagja a nemzetközi Paw Music formációnak. Készített már zeneműveket az ORF Kunstradio, valamint a Deutschlandradio Kultur felkérésére is. Jelzésértékű, hogy a No Wave „brand” egy ideje a rádióműsoron kívül zenei estek, fesztiválok elnevezésére is szolgál. A megnevezés kimondottan arra a szándékra utal, hogy a megszokott improvizációs és kísérleti zenei koncertektől karakteresen eltérő élményben részesítse a hallgatókat. Juhász László a 14 éve működő Improv.hu online zenei magazin főszerkesztője, koncertszervező, hanglemezkiadó-vezető, intuitív hangművész, nem-zenész. Alapítója a kilenc éve alakult S8 Improv Collective-nek, tagja a Simon Reynell által életre hívott nemzetközi Murmuration nagyzenekarnak, a svéd-szerb-magyar Herman Müntzing’s Ensemble Morph East együttesnek, valamint újabban a Lenkes László gitárossal alkotott duónak. Csendes, visszafogott játékát ritkán jellemzik előre meghatározott irányvonalak: a totális rögtönzések során létrehozott szabadzene rezzenésszerű hangfolyamait a rendelkezésre álló hangszerek és eszközök újraértelmezése, hétköznapi tárgyak zörejeinek kimerítő feltérképezése, talált hangok és előre rögzített környezeti felvételek neszeinek felhasználása, illetve a mindezek összességéből instant módon előállított reaktív hangmontázsokkal való önfeledt játszadozás jellemzi. Bemutatkozó duókoncert! (blog.tilos.hu/en)

No Wave Est

a No Wave és az Improv.hu online zenei magazin szervezésében

2015. augusztus 5. (szerda), 20.00
Budapest, Labor Galéria

20.00 Mark Sanders (GB)
20.30 én & Kovács Gergely Duo (H)
21.00 Kováts Gergő & Mark Sanders Duo (H-GB)

Belépő: 1000 forint

Mark Sanders (GB)

· Mark Sanders (dobok)

Mark Sanders dobos-ütőhangszeres a brit szabadimprovizációs zene fáradhatatlan alapembere. Autodidaktaként induló zenész, aki lenyűgözően ötvözi az erőteljes hangszerkezelést a gyorsasággal és a precizitással. A kilencvenes évek legeleje óta közel 150 nagylemez dokumentálja kollaborációit; állandó zenészpartnerei közé tartozik mások mellett Evan Parker, John Butcher, Paul Dunmall, Tony Bevan, vagy éppen a kiváló harsonás, Sarah Gail Brand. John Edwards nagybőgős társaságában vitán felül a londoni free jazz-színtér legdinamikusabb ritmusszekcióját alkotják, ami Matthew Shipptől Veryan Westonon át egészen John Tilbury-ig szinte minden nagyságot lekísért már. Sanders a budapesti Labor Galériában egy rövid szóló-, majd egy hosszabb duókoncertet ad Kováts Gergő szaxofonossal. (marksanders.me.uk)

én & Kovács Gergely Duo (H)

· én (elektronika, bemikrofonozott tárgyak)
· Kovács Gergely (dobok)

én rádiós műsorvezető, programszervező, fesztiválkurátor és nem utolsósorban kísérleti zenész. Bő két évtizede szerkeszti a Tilos Rádió No Wave című műsorát, amivel elsődleges feladatának a Magyarországon kevésbé ismert zeneművek, zenei irányzatok megismertetését, elfogadtatását tekinti. Többnyire szólóban lép fel, de olykor más zenészekkel is ad improvizatív koncerteket, leggyakrabban a No Wave egykori alapítójával, Sőrés Zsolttal, akivel tagja volt az izo-fr csoportnak, és akivel jelenleg is tagja a nemzetközi Paw Music formációnak. Készített már zeneműveket az ORF Kunstradio, valamint a Deutschlandradio Kultur felkérésére is. én aktuális zenésztársa, Kovács Gergely, a jelenleg is több formációban – Gentry Sultan, The Pastorz stb. – játszó ütőhangszeres a budapesti kísérleti zenei szcéna fiatal, ám tehetséges és egyre aktívabb tagja. Legutóbb Miroslav Tóth szlovák zeneszerző, szaxofonos Oko Za Oko című videóoperájában működött közre, emellett improvizált filmzenével – Not About Paprikas, Az itt élő lelkek nagy része – is foglalkozik. A két zenész most a júniusi No Wave Fesztiválra tervezett, ám akkor logisztikai okok miatt meghiúsult duókoncertjét pótolja. (blog.tilos.hu/en)

Kováts Gergő & Mark Sanders Duo (H-GB)

· Kováts Gergő (szaxofon)
· Mark Sanders (dobok)

Mark Sanders alkalmi, erre a különleges alkalomra felkért duópartnere, Kováts Gergő tizenévesen kezdett el a dzsessz iránt érdeklődni. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz tanszakán Borbély Mihály és Elek István tanítványa volt, 2011-ben szerzett tanári diplomát. Az elmúlt években egyre inkább a műfaj szabadabb irányzatai felé fordult: a tanszakon eltöltött idő, majd a hazai dzsesszélet hatására ez a folyamat csak fokozódott. Nem titkoljuk, Kováts és Sanders első zenei találkozásától sokat várunk – két zseniális hangszeres, akik egészen biztosan tudnak egymásnak mit mondani a színpadon…

No Wave Est

a No Wave és az Improv.hu online zenei magazin szervezésében

2015. július 21. (kedd), 20.00
Budapest, G3 Rendezvényközpont

20.00 Varga Zsolt & én Duo (H)
21.00 KOSCOMAS (CH-GB-H)

Belépő: 1000 forint

Varga Zsolt & én Duo (H)

· Varga Zsolt (alt szaxofon)
· én (elektronika, bemikrofonozott tárgyak)

Varga Zsolt szaxofonos, zeneszerző és mozgásművész régóta a hazai alternatív mozgásszínházi- színtér és zene egyik legkarakteresebb és legérzékenyebb egyénisége, aki az elmúlt években Ladjánszki Márta táncos-koreográfussal számtalan emlékezetes közös produkciót hozott létre. Együtt dolgozott többek között a Bálványos Társulattal, az Mc Ribbentrop, a Desert Chaos, a Moszkva tér és a brit-lengyel Theme zenekarokkal, Nikolaus Gerszewskivel és a Conceptual Soundproductions Budapesttel, valamint Oliver Mayne-nel. 2011 óta az L1 Egyesület tagja.

én rádiós műsorvezető, programszervező, fesztiválkurátor és nem utolsósorban kísérleti zenész. Több mint két évtizede szerkeszti a Tilos Rádió No Wave című műsorát, amivel elsődleges feladatának a Magyarországon kevésbé ismert zeneművek, zenei irányzatok megismertetését, elfogadtatását tekinti. Többnyire szólóban lép fel, de olykor más zenészekkel is ad improvizatív koncerteket, leggyakrabban a No Wave egykori alapítójával, Sőrés Zsolttal, akivel tagja volt az izo-fr csoportnak, és akivel jelenleg is tagja a nemzetközi Paw Music formációnak. Készített már zeneműveket az ORF Kunstradio, valamint a Deutschlandradio Kultur felkérésére is. Jelzésértékű, hogy a No Wave „brand” egy ideje a rádióműsoron kívül zenei estek, fesztiválok elnevezésére is szolgál. A megnevezés kimondottan arra a szándékra utal, hogy a megszokott improvizációs és kísérleti zenei koncertektől karakteresen eltérő élményben részesítse a hallgatókat. Az eseményeket én eleinte egyedül, az utóbbi időben pedig Juhász Lászlóval, az Improv.hu online zenei magazin szerkesztőjével, valamint Sőrés Zsolttal, egykori műsorvezető- és zenésztársával szervezi. (blog.tilos.hu/en)

KOSCOMAS (CH-GB-H)

· Christian Kobi (tenor- és szoprán szaxofon)
· Richard Scott (analóg modulációs rendszer)
· Oliver Mayne (vibrafon, analóg szintetizátor)
· Sőrés Zsolt (öthúros mélyhegedű, elektronika)

Különleges, experimentális zenei koncert hagyományos és egyedi készítésű hangszercsodákra. A nemzetközi KOSCOMAS kvartett tagjai mindannyian a kortárs európai szabadimprovizációs-, intuitív- és újzenei szcéna jól ismert alakjai, akik mindannyian egy műfajok feletti, magával ragadóan organikus metazene létrehozásában érdekeltek. A tradicionális hangszerek, az épített analóg elektronikus és mágikus hanggépek, az elektroakusztikus zörejzene mentén a KOSCOMAS az együtt, élőben megalkotott közös hangzás lehető legteljesebb kiterjesztését és az eleddig ismeretlen hangtartományok felfedezését tűzte ki célul. Ennek az útnak pedig komoly tétje van, ahogyan ezt már évtizedekkel ezelőtt a metazene egyik korszakos alkotója, Eddie Prévost költői pontossággal megfogalmazta: ebben a váratlan felismerésekkel, izgalmas folyamatokkal teli éteri muzsikában „nincsen ártatlan hang”.

Christian Kobi Bernben született. Klasszikus zenei tanulmányait a bázeli Hochschule Für Musikban kezdte, amelyet a párizsi Cité Internationale Des Artsban folytatott; posztgraduális képzésben Lucerne-ben vett részt, később pedig Zürichben tette le az improvizatív zenei előadóművész- és kortárs zeneszerző mestervizsgát. Kobi az elmúlt években számtalan szólókoncertet adott és vett részt a legkülönbözőbb zenekari projektben – Európától Ausztrálián át egészen Japánig. Együtt játszott, illetve készített felvételeket többek között Christian Wolff-fal, Lionel Marchettivel, John Butcherrel, Fritz Hauserrel, Katharina Weberrel, és Sylvie Courvoisierrel. 2004 óta a neves berni improvizatív zenei fesztivál, a Zoom In művészeti vezetője. 2006-ban a Cubus Records lemezkiadó társalapítója, 2012-2013-ban pedig a Pro Helvetia által támogatott Szófa Budapest előadássorozat kurátora volt. Legutóbbi lemeze a lengyel BDTA kiadónál 2013-ban megjelent Rawlines. (christiankobi.ch)

Richard Scott zeneszerző, improvizatív zenész, aki főképp a maga által épített analóg modulációs rendszereken játszik. Saját fejlesztései mellett – például a WiGi infravörös kontroller, amelyet a holland STEIM-ben alkotott meg – a médiaarcheológiai szempontból mára már kivételes jelentőségű, igazi ritkaságnak számító Buchla Thunder és Buchla Lightning analóg MIDI kontrollereken játszik. Az elmúlt 25 évben olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Evan Parker, Edward Barton, Clive Bell, Olaf Rupp, Robin Hayward, Richard Barrett, Gustavo Aguilar, David Ross. Tagja többek között a Bark!, a Grutronic és a Twinkle³ formációknak. John Stevens tanítványaként kezdett improvizációval foglalkozni; szaxofonozni Elton Deantől és Steve Lacytől, akciószínházi improvizációt Sten Rudstromtől, elektroakusztikus zeneszerzést pedig David Berezantól és Ricardo Climenttől tanult. Hilary Jefferyvel évek óta a legendás berlini AUXXX programsorozat szervezője és házigazdája. (richard-scott.net)

A jelenleg Budapesten élő Oliver Mayne vibrafonjátékos és analóg szintetizátoros több londoni improvizatív zenei műhelymunkában és magas presztízsű rendezvényen vett részt, egyebek között az Evan Parker, Eddie Prévost és Martin Davidson által kurált Freedom Of The City fesztiválokon, és a Bohman fivérek által szervezett improvizációs esteken. Budapesten leggyakrabban Sőrés Zsolt, Wahorn András és Pándi Balázs partnereként játszik, valamint Hock Ernő és Sárvári Kovács Zsolt társaságában tagja a Less Is More triónak. Emellett Ladjánszki Márta koreográfussal évek óta vesz részt kortárs táncszínházi produkciókban. Budapest legtöbb közismert helyén fellépett már, többek között a MÜPÁ-ban, az A38 hajón és a Trafóban, valamint vidéki helyszíneken Szegeden, Pécsett, Veszprémben és Miskolcon. Mayne fellépésein kiemelt hangsúlyt fektet az előadás fizikai oldalára – azaz erőből, heves mozdulatokkal játszik. (myspace.com/omvibraphone)

Sőrés Zsolt több mint húsz éve aktív improvizatív-, elektroakusztikus és zörejzenész, experimentális zeneszerző, hangművész, független kurátor, költő és szerkesztő. Zenéjére jellemző a formazúzó stratégiák kialakítása és az azonnali átmenetek, instabil akusztikus rendszerek használata. Jelenleg működő formációi: duó Jean-Hervé Péron Art-Erroristtal (az idén 45 éve működő, legendás krautrock zenekar, a Faust alapítójával), az Ahad & ChrS (Christian Skjødttel), projektek Franz Hautzingerrel, Isabelle Duthoit-val, Julo Fujakkal és Erhard Hirttel, az I Belong To The Band (Adam Bohmannel, Oliver Mayne-nel és Jean-Michel Van Schouwburggal), trió Richard Barrett-tel és Milana Zarić-tyal, duó Bolcsó Bálinttal, az Ahad & én Duo (Tóth Pállal), valamint a Positive Noise Trio (Kováts Gergővel és Kovács Gergellyel). Színházakkal, kortárstáncosokkal, videóművészekkel, költőkkel és filmrendezőkkel is dolgozik. A DoN’T Eat Group audiovizuális-interdiszciplináris performanszcsoport tagja. (ahadmaster.blogspot.hu)

GALÉRIA AZ ESEMÉNYRŐL

No Wave Feszt | mikroformációk | szólók és duók három napon át

a No Wave és az Improv.hu online zenei magazin szervezésében

2015. június 15-16-17. (hétfő-kedd-szerda), 20.00
Budapest, Auróra

A No Wave Fesztivál olyan háromnapos Ideiglenes Autonóm Terület, ahol az akusztikus-, elektroakusztikus-, absztrakt-, valamint a bejósolhatatlanság kreatívan izgalmas kockázatával élő zörej- és improvizatív zenéé a főszerep. Pszichikus nomádokként fesztiválunkat a valós időben, a hangökonómia jegyében (amelyben legalább annyira fontos és elsődleges a hallás, mint a játék), az interakciók és a hangok transzcendenciája révén születő zeneművek permanens ünneplésének ajánljuk. A No Wave Fesztivál olyan Immediatista Kaláka, amelyben az improvizatív- és experimentális zene szeretetének, a hangművészet szabad terjesztésének és állandó változásban való működésének lehetséges és autonóm-érvényes platformjaként határozzuk meg magunkat. Ideiglenes Autonóm Területünkön a résztvevők folyamatos (földrajzi) vándorlásuk, (szellemi) utazásuk, sokrétű zenei és hangművészeti felfedezőútjaik során három napra egymásra találnak, a közönség pedig – az Auróra intim és inspiratív környezetében – közvetlen módon lehet részese a hangművészeti nomadizmus különleges, szabad, utópikus pillanatainak.

Célunk, hogy olyan burjánzó művészetet mutassunk be, amelyben a folytonos változás, a spontaneitás, a kreativitás és komplexitás, a figyelem, az intuíció és kommunikáció, a térben és időben egyaránt be nem járt területek „fehér foltjait” az alkotás és az együttlét által feltáró, mind a hangszerhasználatot, mind pedig a hangzó teret újraértelmező lehetőségek, művészi együttműködések ún. „mikroformációk” révén jönnek létre. Radikális, gyakran katartikus, szenvedélyes, közvetlen és soha meg nem ismételhető újzenei és hangművészeti élményekkel teli, a lehető legtöbb fantáziát felszabadító rögtönzött alkotások lesznek azok, amelyek reményeink szerint a No Wave Fesztivált emlékezetessé teszik majd mind a közönség, mind pedig a magyar és a világ más tájairól érkezett művészek számára. Célunk „az alkotás: a közvetlen és direkt közös munkával megalkotott szükségszerű szépség, mely minden közvetítettségen, elidegenítésen és törvénybe foglaláson kívülre esik.” (Hakim Bey)

hétfő

20.00 Jean-Luc Guionnet & Seijiro Murayama Duo (F-J)
21.00 Sőrés Zsolt (Ahad) (H)
22.00 én & R.R. Habarc Duo (H)

kedd

20.00 Varga Zsolt & Oliver Mayne Duo (H-GB)
21.00 Tijana Stanković & Ré Sukré Duo (SRB-A)
22.00 Kováts Gergő & Bolcsó Bálint Duo (H)

szerda

20.00 Bertrand Gauguet (F)
21.00 Bertrand Gauguet & Sőrés Zsolt (Ahad) Duo (F-H)
22.00 Varga Zsolt & Kovács Gergely Duo (H)

Napijegy: 1000 forint; háromnapos fesztiválbérlet: 2500 forint

Jean-Luc Guionnet & Seijiro Murayama Duo (F-J)

· Jean-Luc Guionnet (alt szaxofon)
· Seijiro Murayama (ütőhangszerek)

Jean-Luc Guionnet francia szaxofonos, hangszobrász ma a poszt-redukcionista improvizáció területén alkot. Radikális, szűkszavú játékát a kilencvenes évek második felétől közel hatvan nagylemez dokumentálja. Tagja a ma is aktív Hubbub kvintettnek, az Ames Room és a The Fish free jazz trióknak, az Angle és a Toc Sine elektroakusztikus duóknak; emellett készített már környezeti felvételekből épülő kompozíciókat, rádiófónikus műveket, film- és színházi zenéket. Alkalmanként templomi orgonán ad szólókoncerteket. A Nagaszaki-i születésű, ám jelenleg Franciaországban élő Seijiro Murayama végletekig lecsupaszított hangszerparkjával mára a globális szabadimprovizációs színtér egyik legformabontóbb ütőhangszeresévé vált. Többnyire térspecifikus koncertjei során kiemelt figyelmet fordít a zenei hangok között megjelenő csendekre, és azok minőségére. Az elmúlt években többek között a műfaj olyan mára legendássá vált hangszeresei oldalán játszott, mint a gitáros Fred Frith, vagy éppen az 1998-ban elhunyt csellista, Tom Cora. Jelenlegi partnerei közül Tim Blechmann német laptopzenész, Éric La Casa francia „field recorder”, Axel Dörner német trombitás, és nem utolsósorban természetesen Jean-Luc Guionnet nevét érdemes kiemelni. Guionnet és Murayama közös munkásságát eddig három nagylemez, a 2007-es Le Bruit Du Toit, a 2011-es Window Dressing, és a napokban megjelenő Mishima, Day & Night dokumentálja. (jeanlucguionnet.eu, seijiromurayama.com)

Sőrés Zsolt (Ahad) (H)

· Sőrés Zsolt (öthúros mélyhegedű)

Sőrés Zsolt több mint húsz éve aktív improvizatív-, elektroakusztikus- és zörejzenész, experimentális zeneszerző, hangművész, független kurátor, író és szerkesztő. Zenéjére jellemző a formazúzó stratégiák kialakítása és az azonnali átmenetek, instabil akusztikus rendszerek használata. A kilencvenes évek végétől 2002-ig a Szünetjel Fesztivál társszervezője, valamint művészeti vezetője; 2008-2010 között pedig a Relatív (Át)Hallások nemzetközi kortárs zenei találkozó kurátora volt. 2012-ben a kelet-európai országokban megrendezett Sound Exchange fesztivál-, szimpózium- és programsorozat magyar kurátora; 2014-ben pedig az első Magyarországon rendezett reprezentatív, nemzetközi hanginstalláció-kiállítás, Az érzékelhető határán – más hangok kurátora volt. Akusztikus szólókoncert! (ahadmaster.blogspot.hu)

én & R.R. Habarc Duo (H)

· én (elektronika, bemikrofonozott tárgyak)
· R.R. Habarc (bemikrofonozott tárgyak)

én rádiós műsorvezető, programszervező, fesztiválkurátor és nem utolsósorban kísérleti zenész. Több mint két évtizede szerkeszti a Tilos Rádió No Wave című műsorát, amivel elsődleges feladatának a Magyarországon kevésbé ismert zeneművek, zenei irányzatok megismertetését, elfogadtatását tekinti. Többnyire szólóban lép fel, de olykor más zenészekkel is ad improvizatív koncerteket, leggyakrabban a No Wave egykori alapítójával, Sőrés Zsolttal, akivel tagja volt az izo-fr csoportnak, és akivel jelenleg is tagja a nemzetközi Paw Music formációnak. Készített már zeneműveket az ORF Kunstradio, valamint a Deutschlandradio Kultur felkérésére is. Jelzésértékű, hogy a No Wave „brand” egy ideje a rádióműsoron kívül zenei estek, fesztiválok elnevezésére is szolgál. A megnevezés kimondottan arra a szándékra utal, hogy a megszokott improvizációs és kísérleti zenei koncertektől karakteresen eltérő élményben részesítse a hallgatókat. Az eseményeket én eleinte egyedül, az utóbbi időben pedig Juhász Lászlóval, az Improv.hu online zenei magazin szerkesztőjével, valamint Sőrés Zsolttal, egykori műsorvezető- és zenésztársával szervezi. R.R. Habarc szónikus értékmentő és értékteremtő. XXI. századi „csináld magad” úttörőként 2001 és 2008 között egyszerre vitte Avult nevű cd-r kiadóját és készítette öntörvényű felvételeit, majd az Avultos korszak után az amerikai Zeromoon lemezkiadó jelentette meg munkáit. Az indusztriális, pszichedelikus rockhagyományokból induló R.R. Habarc darabjai kötöttségek és határok nélküli szabadzenék, amelyben megfér egymás mellett az intellektuális humor, az abszurd, a szürreális és a nagyon is reális. 13 év után ez az első duókoncertjük. (blog.tilos.hu/en)

Varga Zsolt & Oliver Mayne Duo (H-GB)

· Varga Zsolt (alt szaxofon)
· Oliver Mayne (vibrafon)

Varga Zsolt szaxofonos a hazai alternatív mozgásszínházi- színtér és zene egyik legkarakteresebb és legérzékenyebb egyénisége. Korábban Ladjánszki Márta táncos-koreográfus By The Way és Széki Luca című darabjaiban dolgozott együtt a jelenleg Budapesten élő Oliver Mayne vibrafonjátékossal, aki több londoni improvizatív zenei műhelymunkában és magas presztízsű rendezvényen vett részt, egyebek között az Evan Parker, Eddie Prévost és Martin Davidson által kurált Freedom Of The City fesztiválokon, és a Bohman testvérek által szervezett improvizációs esteken. Mayne fellépésein kiemelt hangsúlyt fektet az előadás fizikai oldalára – azaz erőből, heves mozdulatokkal játszik. Ez lesz az első duókoncertjük, ami táncszínházi kontextuson kívül esik. (myspace.com/omvibraphone)

Tijana Stanković & Kutas Réka Duo (SRB-A)

· Tijana Stanković (hegedű, hangok)
· Kutas Réka (cselló, hangok)

Tijana Stanković egyéni zenei hangú és látásmódú szerb hegedűjátékos Mezei Szilárd kisebb-nagyobb formációiban való szereplésével tűnt fel: jelenleg is tagja a vajdasági komponista és improvizációs zenész több nagyzenekarának (Mezei Szilárd Ensemble, International Improvisers Ensemble, Túl A Tiszán Innen Ensemble), a kisebb létszámú The Identity’s Dream együtteseknek, valamint a Low String Quartetnek. Stanković jelenleg Budapesten él, Nikos Sahpazis görög oudjátékos és Márkos Albert csellista társaságában már itt alapította az ARGO zenekart, amelyben a rebetiko alapú repertoárjukat szabadon improvizált zenével ötvözik. Számtalan alkalmi formáció tagja, játszott már többek között Nenad Marković szerb trombitással, Jens Balder dán harsonással, vagy éppen Joel Grip svéd nagybőgőssel. A budapesti születésű, de 1990 óta Bécsben élő és alkotó Ré Sukré kortárs komponált zenével, valamint improvizatív zörejzenével foglalkozó csellista és hangperformer. Kutas Réka – akit elsősorban a hangok és az előadások térbeli és fizikai aspektusa érdekel – szívesen dolgozik színészekkel, tánc- és mozgásművészekkel, illetve más előadóművészeti ágakban érdekelt alkotókkal. Az elmúlt években Európa több nagyvárosában számos rangos kortárs zenei fesztiválon szerepelt, így többek között Bécsben, Grazban, Zürichben, Berlinben, Prágában, Brnoban, Osloban, Tromsøben, Göteburgban és Kijevben is. Tijana Stanković-tyal ez lesz az első duófellépése. (rosirehformen.wordpress.com)

Kováts Gergő & Bolcsó Bálint Duo (H)

· Kováts Gergő (tenor szaxofon, elektronika)
· Bolcsó Bálint (elektronika)

Kováts Gergő tizenévesen kezdett el a dzsessz iránt érdeklődni. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz tanszakán Borbély Mihály és Elek István tanítványa volt, 2011-ben szerzett tanári diplomát. Az elmúlt években egyre inkább a műfaj szabadabb irányzatai felé fordult: a tanszakon eltöltött idő, majd a hazai dzsesszélet hatására ez a folyamat csak fokozódott. A budapesti Bolcsó Bálint szülővárosában és Bécsben tanult zeneszerzést, valamint elektronikus zenét. Rendszeres résztvevője volt a szombathelyi nemzetközi Bartók Szeminárium zeneszerzés-kurzusainak. Kompozíciói a Bartók Fesztivál mellett megszólaltak a Budapesti Őszi Fesztivál, a Making New Waves, a Wien Modern, legutóbb pedig a New York-i Mise-en Music Festival és a CAFe Budapest keretében. Vokális és hangszeres darabjain kívül készített már zenét filmekhez, színházi és táncelőadásokhoz, valamint hanginstallációkat és elektroakusztikus kompozíciókat. Alkotóként és egyetemi oktatóként egyaránt az új technológiák kísérleti zenei alkalmazásával foglalkozik, szívesen dolgozik élő elektronikával a legkülönbözőbb műfajokban és hangszer-összeállításokban. Improvizációs kontextusban a rubik.erno.quintet és a trio:beeper tagjaként, duóban pedig Christian Kobi szaxofonossal, Jonas Kocher tangóharmonikással és Sőrés Zsolttal hallhattuk legutóbb. (bolcso.net)

Bertrand Gauguet (F)

· Bertrand Gauguet (alt szaxofon)

„Az akusztikus tér olyan valós építészet, amely az improvizáció idejét strukturálja. Ezt az időt mozgó, átlátható és valószínűleg instabil formák alakítják. A zene a valóság eltérő érzékelését hozza magával. A szólókoncert olyan tapasztalat, amely minden egymást követő helyszínen megújul.” – Bertrand Gauguet

Bertrand Gauguet francia szaxofonos szólófelvételeit eddig a 2005-ös Etwa és a 2014-es Shiro című lemezein jelentette meg, amelyek a művész 2000-es évek eleje óta rendszeresen megrendezett, különleges és a koncentráció elmélyülésével telített atmoszférájú szólókoncertjeinek két fontos állomását rögzítik. Szólórepertoárját 2011-ben Japánban kiterjesztette a sakuhacsira is, mintegy megvalósítva ezzel Icsi Njo Szuizen buddhista bölcsességét: „A fújás és a meditáció egymással megegyező, egyforma gesztusok”. (bertrandgauguet.com)

Bertrand Gauguet & Sőrés Zsolt (Ahad) Duo (F-H)

· Bertrand Gauguet (alt szaxofon)
· Sőrés Zsolt (Ahad) (öthúros mélyhegedű, elektronika)

Bertrand Gauguet az improvizatív- és a zörejzene mellett elektronikus zeneszerző, rádiófónikus művek alkotója, aki egyúttal film- és színházi zenét is szerez, költőkkel, vizuális művészekkel is dolgozik. Zenei tevékenységének fókuszában a hangművészet és zene kapcsolatából fakadó folytonos tanulás áll, valamint a zene és a nem-zene közötti viszony, a hangművészet mint a meditációt támogató működés – amely mintegy a légzés sajátos formája is -, illetve a hang és a zene képének, testének megtapasztalása és megmutatása áll. Gauguet eddig olyan kortárs és experimentális zenészekkel dolgozott együtt, mint például John Butcher, Roger Turner, Rhodri Davies, Annette Krebs, Thomas Lehn, Toshimaru Nakamura vagy éppen Tetuzi Akiyama. Sőrés Zsolttal – aki jelenleg Hilary Jefferyvel és az Inconsolable Ghost együttessel Andrej Iszkanov hallucinatív horror klasszikusának, a Visions Of Suffering című film új változatának a filmzenéjén dolgozik – ez lesz az első duófellépése.

Varga Zsolt & Kovács Gergely Duo (H)

· Varga Zsolt (alt szaxofon)
· Kovács Gergely (dobok)

Varga Zsolt szaxofonost, zeneszerzőt, mozgásművészt két duókoncertre kértünk fel: Oliver Mayne brit vibrafonossal közös keddi fellépése után a No Wave Fesztivált egy másik ütőhangszeressel való alkalmi kollaborációjával zárja. Második zenésztársa, Kovács Gergely, a jelenleg is több formációban – Gentry Sultan, The Pastorz, rubik.erno.quintet – játszó dobos-ütőhangszeres a budapesti kísérleti zenei szcéna fiatal, ám tehetséges és egyre aktívabb tagja. Legutóbb Miroslav Tóth szlovák zeneszerző, szaxofonos Oko Za Oko című videóoperájában működött közre, emellett improvizált filmzenével – Not About Paprikas, Az itt élő lelkek nagy része – is foglalkozik.

GALÉRIA AZ ESEMÉNYRŐL

5. No Wave Est a Tilos Rádió Maratonon

a No Wave és a Tilos Rádió szervezésében

2015. június 7. (vasárnap), 20.00
Budapest, Dürer Kert

20.00 12z feat. Alpár & Carla Under Water (H)
21.00 én (H)
22.00 Bolcsó Bálint & Kovács Gergely Duo (H)
23.00 Sőrés Zsolt (Ahad) (H)

12z feat. Alpár & Carla Under Water (H)

· Kristóf Marci (akusztikus hangszerek, ének)
· Szabó Bálint (akusztikus hangszerek, ének)
· Zalkai Bálint aka Alpár (elektronika)
· Tulipán Máté aka Carla Under Water (furulya, szaxofon, ének)

A 12z elektroakusztikus improvizációs kollektíva egyik fontos eseménye a heti rendszerességgel tartott [sessionz] elnevezésű improvizációs együttlét, amire minden alkalommal vendégek is érkeznek. Az egyik ilyen spontán formáció áll most össze újra egy koncert erejéig a két rendszeres vendéggel, Alpárral és Carla Under Waterrel, akikkel kísérletet tesznek arra, hogy a tisztán akusztikus hangszerek esetleges hangjait egy moduláris szintetizátor szekvenciáival karamboloztassák. (12z.hu)

én (H)

· én (tárgyak, mikrofonok, elektronika, cd-játszók, keverőpult)

én rádiós műsorvezető, programszervező, fesztiválkurátor és nem utolsósorban kísérleti zenész. Több mint két évtizede szerkeszti a Tilos Rádió No Wave című műsorát, amivel elsődleges feladatának a Magyarországon kevésbé ismert zeneművek, zenei irányzatok megismertetését, elfogadtatását tekinti. Többnyire szólóban lép fel, de olykor más zenészekkel is ad improvizatív koncerteket, leggyakrabban a No Wave egykori alapítójával, Sőrés Zsolttal, akivel tagja volt az izo-fr csoportnak, és akivel jelenleg is tagja a nemzetközi Paw Music formációnak. Készített már zeneműveket az ORF Kunstradio, valamint a Deutschlandradio Kultur felkérésére is. Jelzésértékű, hogy a No Wave „brand” egy ideje a rádióműsoron kívül zenei estek, fesztiválok elnevezésére is szolgál. A megnevezés kimondottan arra a szándékra utal, hogy a megszokott improvizációs és kísérleti zenei koncertektől karakteresen eltérő élményben részesítse a hallgatókat. Az eseményeket én eleinte egyedül, az utóbbi időben pedig Juhász Lászlóval, az Improv.hu online zenei magazin szerkesztőjével, valamint Sőrés Zsolttal, egykori műsorvezető- és zenésztársával szervezi. A Tilos Maratonon én az op. 150607 című darabját mutatja be. (blog.tilos.hu/en)

Bolcsó Bálint & Kovács Gergely Duo (H)

· Bolcsó Bálint (elektronika)
· Kovács Gergely (dobok)

A budapesti Bolcsó Bálint szülővárosában és Bécsben tanult zeneszerzést, valamint elektronikus zenét. Rendszeres résztvevője volt a szombathelyi nemzetközi Bartók Szeminárium zeneszerzés-kurzusainak. Kompozíciói a Bartók Fesztivál mellett megszólaltak a Budapesti Őszi Fesztivál, a Making New Waves, a Wien Modern, legutóbb pedig a New York-i Mise-en Music Festival és a CAFe Budapest keretében. Vokális és hangszeres darabjain kívül készített már zenét filmekhez, színházi és táncelőadásokhoz, valamint hanginstallációkat és elektroakusztikus kompozíciókat. Alkotóként és egyetemi oktatóként egyaránt az új technológiák kísérleti zenei alkalmazásával foglalkozik, szívesen dolgozik élő elektronikával a legkülönbözőbb műfajokban és hangszer-összeállításokban. Improvizációs kontextusban a rubik.erno.quintet és a trio:beeper tagjaként, duóban pedig Christian Kobi szaxofonossal, Jonas Kocher tangóharmonikással és Sőrés Zsolttal hallhattuk legutóbb. Kovács Gergely, a jelenleg is több formációban – Gentry Sultan, The Pastorz, rubik.erno.quintet – játszó dobos-ütőhangszeres a budapesti kísérleti zenei szcéna fiatal, ám tehetséges és egyre aktívabb tagja. Legutóbb Miroslav Tóth szlovák zeneszerző, szaxofonos Oko Za Oko című videóoperájában működött közre, emellett improvizált filmzenével – Not About Paprikas, Az itt élő lelkek nagy része – is foglalkozik. (bolcso.net)

Sőrés Zsolt (Ahad) (H)

· Sőrés Zsolt (Ahad) (öthúros mélyhegedű, elektronika)

Sőrés Zsolt (Ahad) több mint húsz éve aktív improvizatív-, elektroakusztikus- és zörejzenész, experimentális zeneszerző, hangművész, független kurátor, író és szerkesztő. Zenéjére jellemző a formazúzó stratégiák kialakítása és az azonnali átmenetek, instabil akusztikus rendszerek használata. A kilencvenes évek végétől 2002-ig a Szünetjel Fesztivál társszervezője, valamint művészeti vezetője; 2008-2010 között pedig a Relatív (Át)Hallások nemzetközi kortárs zenei találkozó kurátora volt. 2012-ben a kelet-európai országokban megrendezett Sound Exchange fesztivál-, szimpózium- és programsorozat magyar kurátora; 2014-ben pedig az első Magyarországon rendezett reprezentatív, nemzetközi hanginstalláció-kiállítás, Az érzékelhető határán – más hangok kurátora volt. (ahadmaster.blogspot.hu)

No Wave Est

a No Wave és az Improv.hu online zenei magazin szervezésében

2015. március 23. (hétfő), 20.30
Budapest, MÜSZI

21.00 én & Lenkes László Duo (H-SRB)
22.00 наказание (J-S-F)

Belépő: 500 forint; támogatói jegy: 1000 forint

наказание (J-S-F)

· Daichi Yoshikawa (elektronika)
· Joel Grip (nagybőgő)
· Antonin Gerbal (dobok)

Daichi Yoshikawa japán zörejzenész, Joel Grip svéd nagybőgős és Antonin Gerbal francia ütőhangszeres kibővített hangszeres technikákat alkalmazó, nagymértékben perkusszív triója tavaly novemberben kezdte el működését. Bár jelenleg mindhárman Berlinben, a mai szabadimprovizációs zene egyik legkuszább, legizgalmasabb dzsungelében élnek, bemutatkozó koncertjüket a londoni Oto Project Space rizses zsákjai között adták; majd ugyanazzal a lendülettel, másnap rögtön egy hosszabb turnéra indultak: Szibériába. A наказание – oroszul: Büntetés – trió végletekig elvitt, pattanásig feszített koncertjei olyanok, mint a legkockázatosabb, legvakmerőbb performanszok: az előadókkal együtt, mi sem lehetünk biztosak a produkció végkimenetelében, a fenyítés mértékében. (daichiyoshikawa.tumblr.com, joelgrip.com, antonin-gerbal.tumblr.com)

én & Lenkes László Duo (H-SRB)

· én (elektronika, bemikrofonozott tárgyak)
· Lenkes László (gitár)

én – azaz Tóth Pál – több mint két évtizede szerkeszti a Tilos Rádió No Wave című műsorát, emellett fesztiválkurátor, és nem utolsósorban kísérleti zenész. Többnyire szólóban lép fel, de a No Wave egykori társalapítójával, Sőrés Zsolttal gyakran ad improvizatív koncerteket, és vele együtt tagja volt az izo-fr csoportnak, illetve jelenleg is tagja a nemzetközi Paw Music formációnak. Lenkes László a kétezres évek elejétől van jelen gitárosként a vajdasági, szerbiai underground színtéren. Irodalmi tanulmányai során ismerkedett meg a huszadik századi avantgárddal kapcsolatos művészeti vonulatokkal, amelyekből improvizált zenei kifejezésmódjában is építkezik. Több vajdasági és magyar zenei formáció aktív résztvevője, amelyek stílusa a kötöttebb rétegzenei formáktól kezdve a teljesen szabad formákig halad – szabadimprovizáció, avantgárd, no wave stb. Egyik legújabb zenekara az újvidéki Ex You trió, amelynek rögtönzött szabadzenéje alkalmanként a kaotikus zajtól a pszichedelikus populáris zenei műfajokig tartó skálán mozog. Tóth Pál és Lenkes László duója első alkalommal lesz hallható a közönségnek – és saját maguknak is. Az alkalmi kollaboráció ötlete mindkét félnek kihívás: hogyan lehet egy speciális, gyakran a hallásküszöb alsó- és felső határait súroló elektroakusztikus zörejzenét egy elektromos gitár hangjaival párosítani…? (blog.tilos.hu/en)

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X