bejegyzés megosztása:

Norbert Stein Pata Generators – Direct Speec...

Norbert Stein Pata Generators – Direct Speech

Pata Music | pata 19 | 2008

Norbert Stein legutóbbi, Graffiti Suite című ólomsúlyú dupla albuma után a legkevésbé sem vártam habkönnyű szórakozást a Pata Generators most megjelent lemezétől, a szögletes német szabaddzsessz szigorú szemű mesterének mégis sikerült meglepnie. Na nem mintha a Direct Speech légies hallgatnivaló lenne, mégis viszonylag emészthető és kevésbé komplex, mint bármely általam eddig hallott Pata-zene.

Stein az európai kreatív dzsessz és improvizációs muzsika talán egyik legöntörvényűbb, legbizarrabb figurája, aki privát munkáinak publikálására önálló hanglemezkiadót hozott létre. A legkülönbözőbb Pata formációk (Pata Orchester, Pata Generators, Pata Masters, Pata Horns, Pata Trio és a többi) kiadványai 1986 óta jelennek meg a Pata Music gondozásában – az albumszéria jelenleg a tizenkilencedik darabjánál tart. A francia Alfred Jarry-féle patafizikai elvek mentén épülő Norbert Stein életmű, valamint a hasonló elgondolások alapján működő Pata Music kiadó egy olyan mesterséges univerzumot kreált önmaga köré, amiben minden ki van találva, minden látványos, sokoldalú, ugyanakkor világos. (A patafizika a lehetetlen dolgok tudománya. Következtetéseihez az emberi tudás minden szegmensét felhasználja, de azok csakis akkor helyesek, ha tökéletesen használhatatlanok.) Stein kiváló konceptualista.

A szaxofonos és zeneszerző képzettségű Norbert Stein 1977 óta működik közre különféle zenei csoportokban, a nyolcvanas évek első felében Karlheinz Stockhausen mellett éppen úgy megtalálhattuk, mint később a kölni Saxophon Mafia renegátjai között. A Pata Music gyűjtőnév alatt futó ideiglenes vagy hosszabb távú projektek alkalmával készített albumokat brazíliai együttesekkel vagy éppen indonéz gamelán muzsikusokkal. Bárkivel is játszott, bárkinek is komponált, végeredményként minden esetben meglepetésekkel teli, bonyolultan strukturált, nehezen követhető darabok születtek. Stein célja – amit számtalan sajtónyilatkozatában világossá tett -, hogy kizárólag olyan munkákat hozzon létre, amelyek folyamatos mozgásban vannak, változnak, szerkezetüket és hangulatukat tekintve egyedülállóak. Ez általában sikerül is.

A tárgyalt lemez szereplői többé-kevésbé ismert figurái a mai német dzsesszéletnek: a tenoron játszó Stein mellett Michael Heupel fuvolázik, Matthias Muche harsonázik, Sebastian Gramss bőgőzik és Christoph Haberer dobol. A Pata Generators néhány éve egy lemezt már megjelentetett: akkor más szereplői voltak a ritmusszekciónak, az itt játszó fúvósok mellett pedig szerepelt még egy trombitás, egy klarinétos és egy vibrafonos is. A Generators lecsupaszítása jó ötlet volt: a feszes big band-szerű hangzás megmaradt, a darabok felépítése így viszont áttekinthetőbb lett – már amennyire. A dob-basszus szvinges húzása és a gyakorta megjelenő – a modern elektronikus tánczenékből jól ismert – tört ütemek kiválóan ellenpontozzák a három fúvós egészen bonyolult, egymás mellett rohanó, vagy éppen egymáson átbukdácsoló játékát.

Emlékszem, korábban valami olyasmit mondtam Stein 2006-os Graffiti Suite lemezéről, hogy régen hallottam már ennyire drámaian tömör és feszültséggel teli zenét. Nos, ezt mindmáig fenntartom, és a fenti állítás a Direct Speech-re is érvényes.

1. Chameleon Nature [7:40] 2. Music For Stand-Alone Player [4:27] 3. For: Get It! [7:31] 4. Die Tochter des Papstes (The Daughter Of The Pope) [4:54] 5. Die Zen Gebote (The Zen Commandments) [6:45] 6. Daily Life [5:16] 7. No Bird Beyond The Cage [5:12] 8. Les Yeux de l’Oiseau de la Guerre (The Eyes Of The Bird Of War) [6:50] 9. Direct Speech [7:25] 10. Alice in der parallelen Welt (Alice In The Parallel World) [8:21] 11. Borderline [5:10]

patamusic.de


Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEK

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X