bejegyzés megosztása:

Portraits GRM: új lemezsorozatot indít az osztrák ...

Portraits GRM: új lemezsorozatot indít az osztrák Editions Mego kiadó és a francia INA GRM kutatóközpont

A bécsi Editions Mego hanglemezkiadó és a párizsi INA GRM kutatóközpont (Institut national de l’audiovisuel – Groupe de recherches musicales) 2012-ben kezdte felettébb gyümölcsöző együttműködését a Recollection GRM kiadványsorozattal, amellyel olyan mára kulcsfontosságúvá vált komponisták munkáit publikálták újra – mi több, számos esetben először –, mint például Pierre Schaeffer, Luc Ferrari, Iannis Xenakis, François Bayle vagy Jean-Claude Risset. Nyolc év és huszonnégy kiadvány után a két intézmény Peter Rehberg, Christian Zanési és François Bonnet koordinálásával újabb izgalmas vállalkozásba kezdett, és a múlt helyett most már inkább a jelenre koncentrál a májusban induló Portraits GRM sorozattal.

A Portraits GRM nem a hatvanas-hetvenes évek klasszikus GRM-repertoárjának újrakiadását, hanem a GRM által megrendelt legújabb, nagyonis mai zenei alkotások megjelentetését helyezi középpontba. Az új kiadványszéria tehát a mai experimentális zenei élet jelentős, illetve még feltörekvő alkotóira összpontosít, és az album mint végeredmény helyett inkább a munkát mint folyamatot emeli ki.

A sorozatban megjelenő korongok többségén két zeneszerző egy-egy kortárs műve kap helyet oldalanként, de a hosszabb kompozíciók esetenként teljes lemezhosszúságot is kitölthetnek. És az első körben rögtön mindkét változatra láthatunk példát, ugyanis az első két lemez egyike Jim O’Rourke teljes albumot kitöltő Shutting Down Here című darabja; a másik pedig Lucy Railton és Max Eilbacher osztott lemeze lesz Forma / Metabolist Meter címmel. Mindkét album május végén jelenik meg. editionsmego.com

O’Rourke-fotó: Ujin Matsuo


Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X