bejegyzés megosztása:

Push The Triangle – Repush Machina

Push The Triangle – Repush Machina

D’Autres Cordes | d’ac091 | 2006

A Push The Triangle egy francia trió, amit három zenész alapított még a kétezres évek elején – nevezetesen Stéphane Payen altszaxofonos, Franck Vigroux gitáros és Michel Blanc dobos. Különböző források kísérleti, avant-dzsesszes, progresszív rock trióként jegyzik a zenekart, és úgy gondolom, a D’Autres Cordes kiadónál 2007-ben megjelentetett második lemezük tökéletesen meg is felel ennek a meghatározásnak.

A korong minden szerzeményét a megírt tételekbe ékelt rögtönzött elemek jellemzik. Mindhárom hangszer egyforma arányban szerepel: néhol a villanygitár és a szaxofon közös játékát hallhatjuk dob nélkül, vagy rövidebb dobfutamokat egy másik hangszer társaságában, de a Push The Triangle zenéje mindvégig a progresszív rock és az avantgárd dzsessz ötvözete marad.

A nyitó kompozícióban (Assis Sur Le Canon D’un Char) remekül vegyülnek a zajos részek a progresszív rockkal, a második, L’agitaion pedig érdekesen keveri a dzsesszt a kísérleti noise-elemekkel. A lemez harmadik, leghosszabb szerzeményében (My Dear Chloe) tizenkét percen át, dinamikusan váltakoznak a mindhárom hangszert megszólaltató részek, a dob nélküli zajos, egymásnak felelgető szólózások a gitáron és a szaxofonon. Ezt vágja át a Repush címet viselő következő két és fél perces track, ami voltaképpen az elektronika és a fúvóshangszer közös játékaként létrehozott kitűnő drone. Az utolsó előtti szerzeményt (Triste) a szaxofonra válaszolgató dob-torzított gitár kettős hozza létre, a hatodik, The Blame pedig egy jól kitalált kísérleti történettel zár. Az utolsó dalt az elejétől kezdve lassan építi fel a pergődob és egy elektronikus hangfolyam közös játéka, amelyet a fokozás közepe táján egy dobritmus visz tovább, majd zárásként halkulás, csend és végül torzított gitárzajos riffek zaja fejez be.

A francia hármasnak tudomásom szerint közös kiadványa azóta sem jelent meg, viszont mindhárman aktív részesei a francia és nemzetközi dzsessz és kísérleti zenei színtérnek. A Repush Machina tehát végig a zajos free jazz és a progresszív rock közt található megoldások mentén építi a mondanivalóját, így akikhez e két műfaj közel áll, azoknak a Push The Triangle trió második kiadványa biztosan örömteli élményt fog jelenteni.

1. Assis Sur Le Canon D’un Char [5:43] 2. L’agitation [7:30] 3. My Dear Chloe [12:49] 4. Repush [2:30] 5. Triste (19 Semaines) [5:48] 6. The Blame [4:23]

stephanepayen.com
franckvigroux.com
dautrescordesrecords.com


KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEK

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X