bejegyzés megosztása:

Robert Kusiołek | Anton Sjarov | Ksawery Wójciński...

Robert Kusiołek | Anton Sjarov | Ksawery Wójciński | Klaus Kugel – Nuntium

Multikulti Project | MPCC 002 | 2011

A modern kamarazene és az avantgárd dzsessz valószínűtlen metszéspontjának szellemiségében készült Robert Kusiołek lengyel tangóharmonikás-zeneszerző bemutatkozó lemeze, amit az egyre erősödő Multikulti Project publikált valamikor a nyár elején. Kusiołek zenéje, és az albumon szereplő kvartett energikus, mégis letisztult, sallangoktól mentes előadása több mint kellemes meglepetésként ért.

Őszintén bevallom, Robert Kusiołek nevével most találkoztam először, de rövid nyomozás után kiderült: viszonylag fiatal komponista, aki a poznańi zeneakadémia elvégzése után Hannoverbe utazott – jelenleg is ott tanul Elsbeth Moser felügyelete mellett. Az elmúlt néhány esztendőben számos elismerést és ösztöndíjat kapott – páratlan tehetsége tehát elvitathatatlan. Kusiołek a harmonika mellett most modern zeneszerzést hallgat, ám a Nuntium anyagából is kiderül: a kortárs komolyzene mellett a szabaddzsessz is foglalkoztatja.

Első szerzői albumán olyan muzsikusok játszanak, mint a bolgár – és szintén igen fiatal – Anton Sjarov hegedűs; a lengyel dzsesszszíntér egy legjelentősebb bőgőse, Ksawery Wójciński, akit a legtöbben talán Mikołaj Trzaska szaxofonos vagy Wacław Zimpel klarinétos mellől ismerhetnek; valamint Klaus Kugel német dobos, akit nyugodt szívvel nevezhetünk az európai free jazz egyik legfoglalkoztatottabb dobosának.

A kvartett hét fejezetben meséli el a Kusiołek által megálmodott történeteket. Mindegyik rész más szerkezettel rendelkezik, a fókuszba állított hangszeresek variációja mindegyik tételben más és más. Nincs két hasonló epizód, a zene hangulata ugyanakkor nagyon is egységes, kiegyensúlyozott, olykor egészen meditatív. Ez persze monotonitást, egyhangúságot a legkevésbé sem jelent, ugyanis Wójciński és Kugel játéka mindvégig szenvedélyes, és a harmonika-hegedű páros sem tűz nélkül játszik. A zenészek virtuozitása elképesztő.

A lemez 47 perce során kiváló témák és még kiválóbb improvizációk váltják egymást. Legnagyobb szerencsénkre Kusiołek nem fél kísérletezni, új megoldásokat felfedezni, apró részleteket felnagyítani. Kompozícióit hallgatva ugyanazt gondolom, mint amit évekkel korábban a The Cracow Klezmer Band (későbbi nevén: Bester Quartet) esetében éreztem: a sokszor patikamérlegen kimért kortárs komolyzene és a zabolátlan szabaddzsessz nem zárja ki egymást. Sőt: ügyesen ötvözve új minőséget teremt.

Remek bemutatkozás, le a kalappal. Valószínűsítem, hogy a jövőben sokat hallunk még Robert Kusiołekről.

1. Chapter 1 [6:00] 2. Chapter 2 [8:33] 3. Chapter 3 [5:16] 4. Chapter 4 [5:53] 5. Chapter 5 [8:15] 6. Chapter 6 [7:14] 7. Chapter 7 [6:06]

robertkusiolek.com
antonsjarov.de
klauskugel.com
multikulti.com


Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEK

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X