bejegyzés megosztása:

Sonic Youth | I.C.P. | The Ex – In The Fisht...

Sonic Youth | I.C.P. | The Ex – In The Fishtank

Konkurrent | Fish 9 | 2002

A holland Konkurrent Onafhankelijk Muziekbedrijf messzemenően egyedülálló és példaértékű abban a tekintetben, ahogyan a szimpla lemezmegjelentetések mellett lelkiismeretesen szervezi össze és adja közre az In The Fishtank EP-sorozat remekbe szabott darabjait – ha jól számolom, körülbelül félévente egyet, ezúttal a kilencediket.

A lemezkiadó rendszerint Hollandiában koncertező – és valamilyen mértékben persze a Konkurrenthez kötődő – együtteseket kér fel egy 30 perc játékidőt meg nem haladó, szigorúan szabadon rögtönzött zenét tartalmazó hanganyag elkészítésére. A projekt érdekessége, hogy a felkért társulatok élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy kiválasztanak egy-egy – vagy éppen mint jelen esetben: több – helyi zenekart, akikkel kollaborálva készítik el a kért improvizált felvételt. A zenésztársak kiválasztása persze egyáltalán nem kötelező, voltak már olyanok is, akik egyedül tettek eleget a kiadó felkérésének, így például a punk rock kanadai veteránjai, a NoMeansNo, a Guv’ner, a dubban utazó brit Tassilli Players, a Snuff, vagy éppen a kreatív indie rockot játszó June Of 44. Az In The Fishtank-jelenség további érdekessége, hogy a zenekarok mindössze 48 órát kapnak a lemez felvételére. A fent említett formációkon kívül részese volt már egy-egy közös session-nek a Tortoise és a The Ex, a Low és a Dirty Three, valamint a Willard Grant Conspiracy és a Telefunk. A sorozat kilencedik darabjának elkészítésére a New York-i Sonic Youth-t kérték fel.

A tavaly kiadott felvételeket 2001. június 12-én és 13-án rögzítették, amikor a Sonic Youth a kortárs komponisták darabjait feldolgozó Goodbye 20th Century című lemezét prezentálta a patinás múltú Holland Fesztiválon. A zenekar esténként koncertezett, nappal pedig stúdióban ügyködött: a kiválasztott helyi együttműködők a jelenleg kilenc tagot számláló dzsesszkollektíva, az I.C.P. (Instant Composers Pool) fúvós szekciójának egy része, illetve a punk rock megújítóiként is nyugodtan aposztrofálható The Ex zenekar két tagja lettek. Ami a Sonic Youth-ot illeti, a két gitáros, Thurston Moore és Lee Ranaldo, valamint Steve Shelley dobos vannak jelen, Kim Gordon kimaradt a felvételekből, viszont a mára már teljes jogú taggá vált chicagói experimentalista, Jim O’Rourke mellett a New York-i lower east side movement egyik veteránja, William Winant ütőhangszeres is a Sonic Youth színeiben szerepel. Az I.C.P. részéről a klarinéton és szaxofonon játszó Ab Baars, a harsonás Wolter Wierbos, és a dobos Han Bennink; a The Ex-ből pedig a gitáros Terrie Ex és a basszista Luc Ex működött közre a spontán kollaborációban.

Az aktuális In The Fishtank lemezen egy, még ha minimálisan is, de összeszervezett rögtönzést hallunk, ami inkább hasonlít a Sonic Youth „kiskiadós” kísérletezősebb anyagaihoz, mint a „geffenes”, mindenki által jól ismert, populárisabb kiadványokon hallhatókra. Hasonlítási pontokként mindenképpen az SYR lemezeket, valamint Thurston Moore Evan Parker-rel és Walter Prati-vel készített The Promise címu albumát, illetve a Thirteen Ghosts fúvós duó és Derek Bailey társaságában felvett A vérjeti legendája című klasszikus anyagokat kell megemlíteni – tehát itt is a hagyományos dalformákat messze-messze elutasító, végtelen szabadsággal szárnyaló improvizációkból összegyúrt, finoman disszonáns zenéről van szó. Bár a fent említett lemezekhez képest itt egyszerre jóval több hangszer van jelen, a zenészek párhuzamos játéka mégsem oltja ki egymást: a három ütős mellett kiválóan megfér az öt gitár zajongása, vagy éppen a fúvósok rozsdás csikorgása.

Az In The Fishtank EP-sorozat kilencedik része egy újabb fél óra a Sonic Youth izgalmasabb, kísérletezősebb, invenciózusabb oldalától, amit én szívem szerint ugyanolyan kötelező tananyagnak tennék, mint mondjuk a 100%-ot.

1. III [3:30] 2. IV [4:31] 3. V [2:48] 4. VI [3:06] 5. II [4:17] 6. VIII [2:19] 7. IX [3:27] 8. X [5:50]

sonicyouth.com
icporchestra.com
theex.nl
konkurrent.nl


Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X