bejegyzés megosztása:

Sőrés Zsolt improvizációs zenei műhelye a Tű Fokán...

Sőrés Zsolt improvizációs zenei műhelye a Tű Fokán Művészeti Fesztiválon

Az immár negyedszer megrendezett szabad improvizációs zenei műhely idén is várja a résztvevőket június 28-tól július 1-ig a Nógrád megyei Garábon, a VI. Tű Fokán Művészeti Fesztiválon. A workshopra bármilyen előképzettséggel, hangszeres tudással rendelkező, illetve autodidakta zenészeket, hangművészeket, előadókat és új kalandra vágyó, nyitott gondolkodású, hangművészet iránt érdeklődő nem zenész résztvevőket várnak. A műhely zárókoncertjére július 1-én kerül sor, ahol a résztvevők a budapesti fiatal kísérleti zenészekből és hangművészekből álló Dark Flow Ensemble tagjaival kiegészülve lépnek színpadra.

A workshop a kortárs improvizatív zene mesterei – Derek Bailey, John Stevens, Keith Rowe, Eddie Prévost, John Butcher stb. – által kialakított metodológiák, valamint Sőrés Zsolt az elmúlt két évtized során gyűjtött saját tapasztalatai mentén kívánja bevonni az érdeklődőket a kotta nélküli, nem hagyományos játékmódokba, a valósidejű interpretációs technikák megteremtésének kísérletébe, valamint az „individuális-autentikus nyelv” mint a metazenei kommunikáció eszköztárának kialakításába.

A metazenei érzékelésmód során a résztvevők megismerkedhetnek az „aurális zenével”, a sámánisztikus hangperformansszal, a párbeszéd és felfedezés dialektikájában létrehozható spontán és véletlen hangzások kialakításával, az improvizatív zene pszichoszociális vonatkozásaival – az „ego eltüntetése” igényével -, „étoszával” és rítusával, valamint a csoportos improvizáció demokratikus működésével, a szabadimprovizáció és az alternatív valóságok kapcsolatával.

A résztvevők foglalkozni fognak az improvizatív zenével mint valós idejű hangdizájnnal („tájképzenével”), mint zörejzenével, mint hangművészettel (sound art) és (fluxus) performansszal, az improvizációt meghatározó formazúzó technikákkal, az önmagát építő dramaturgiával és minden más működési területtel, kérdéssel, paradoxonnal, amely az improvizatív zene során a megváltozott tér-idő érzékeléssel kapcsolatban, illetve az ebben való működésben felmerül. Az egyes műhelygyakorlatokat a reflexiók megbeszélésére, a történtek összefoglalására szolgáló beszélgetések kísérik.

További információ és jelentkezés a fesztivál honlapján: tufokan.com


Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X