bejegyzés megosztása:

Sorin Romanescu Guitar Quartet | 2011. február 26....

Sorin Romanescu Guitar Quartet | 2011. február 26., Szeged

Szombat este teltház előtt ünnepelték a megbonthatatlan román-magyar dzsesszbarátságot – és egyben a Jazzmozdony koncertsorozat második születésnapját – a műfaj szegedi rajongói, és a Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetének munkatársai. A helyszín ezúttal is az eseménysorozatnak otthont adó Grand Café moziterme volt.

A Jazzmozdony az elmúlt két évben nem kevesebb, mint 14 koncerttel jelentkezett, és ezzel a város egyik legmegbízhatóbb és legnagyobb rendszerességgel megrendezett klubestjévé nőtte ki magát. Az erősen változó nézőszám ellenére a szervezők lelkesedése töretlen maradt, és példaértékű elhivatottsággal mutatták, mutatják be hónapról hónapra, hogy hol tart ma a konvencionális román (és magyar) dzsessz.

A sorozat zenei irányítója, vagy ha úgy tetszik, „mozdonyvezetője” Gyárfás István gitáros, aki egyike volt a születésnapi koncert fellépőinek is: az ünnepi est gitárgáláján Románia és Magyarország dzsesszgitárosai közül Sorin Romanescu, Alexandru Man, Juhász Gábor és Gyárfás István lépett a közönség elé.

Az ünnepi est meglepetése egy rövidfilm bemutatása volt, ami Románia egyik legnagyobb dzsesszfesztiváljáról, a Garana Jazz Festivalról szólt. Garanán 1997-ben rendezték az első ilyen zenei eseményt: először csak a falu pajtájában állt össze néhány zenész, mára viszont rég kinőtte a rendezvény az eredeti helyszínt, és több mint tízezren keresik föl nyaranta a falu melletti Lupului völgyet, ahol a legjobb román és külföldi bandák szórakoztatják a közönséget.

A filmvetítés után a négy gitáros megmutatta, hogy az alkalmi együttesben együtt zenélő magyarországi és romániai muzsikusok kiválóan megértik egymást a zene nyelvén: kvartettként, később trióban és duóban játszották kellemes, mindenki számára könnyen befogadható zenéjüket.

Március végén tovább zakatol a Jazzmozdony!


Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X