bejegyzés megosztása:

Sven-Åke Johansson – Konzert Für 12 Traktore...

Sven-Åke Johansson – Konzert Für 12 Traktoren

Trost | TR137 | 2015

Sven-Åke Johansson svéd ütőhangszeres-zeneszerzőt valószínűleg legkevésbé a provokáció és a polgárpukkasztás motiválja, amikor szélmalmokra, hordozható porral oltókra, különböző vastagságú telefonkönyvekre és cégregiszterekre, Harley-Davidson motorkerékpárokra, vagy éppen traktorokra komponál zeneműveket. Örök kíváncsi kísérletezőként pusztán a hangok milyensége, azok kölcsönhatása, együttállása, valamint a környezetükkel mint közvetítő térrel való viszonya érdekli.

Johanssont talán nem szükséges részletekbe menően bemutatni, legyen elég most annyi, hogy Peter Brötzmann, Alexander von Schlippenbach, Fred van Hove és Peter Kowald mellett az európai szabad improvizáció első hullámának emblematikus figurája. Rendkívüli hatású úttörő, aki a hatvanas évek közepén tűnt fel Manfred Schoof harsonás korai kvintettjében és szextettjében, majd az évtized második felében Bröztmannt kísérte a fúvós ma már megkerülhetetlen alapvetésein (For Adolphe Sax, 1967 és Machine Gun, 1968); nevéhez fűződik az európai szabadzene első, a szó szoros és szigorú értelmében vett dobszólólemeze (Schlingerland, 1972), ami egyben a zenész által alapított SÅJ hanglemezkiadó debütáló megjelenése volt. Az előadóművészet mellett író-költő-kritikusként, valamint képzőművészként definiálja magát, aki rajzol, fest, fotózik, manapság pedig videó- és médiaművészettel foglalkozik.

A Konzert Für 12 Traktoren projektet 1996 és 2014 között tizenhárom alkalommal mutatták be, többek között Németország, Dánia, Svédország, Ausztria és Spanyolország rurális területein – jelen felvételt 2009-ben rögzítették a svédországi Orust közelében. A szabadtéri – és legtöbbször az érdeklődők számára nyilvános – eseményekhez Sven-Åke Johansson az ötvenes- és hatvanas években gyártott, de még megbízhatóan működő – és mindenek előtt: egyedi hangú – két- és háromhengeres traktorokat kutatott fel, főként régi Belarusokat, Famulusokat, Pionierokat és Zetorokat. Elpusztíthatatlan, köhögő, prüszkölő, csattogó, zörgő rozsdás dívákat, amiket félkörbe állítva kénye-kedve szerint instruálhat. Egy 2003-as svédországi akcióból dokumentum- és koncertfilm is készült, azonban ez az első alkalom, hogy Johansson traktorzenéje hanglemezről szólal meg. A bécsi Trost kiadó gondozásában most megjelent bő 17 perces hanganyagot egy egyoldalas képlemezbe metszették – így a rendhagyó belbecs tökéletesen harmonizál a hasonlóan nem mindennapi külcsínnel.

A falusi miliő színes óriásgépei itt egyszerre múzsák és valóságos szupersztárok, kérlelhetetlen zörejük egy letűnőfélben lévő világ jellegzetes hangjai. Fotó: Trost.at

A zöld környezetben pihenő meggypiros traktort ábrázoló képvinylt a lemezjátszó tűje alá helyezve pontosan az veszi kezdetét, amire előzetesen számíthatunk: az elnyűhetetlen mezőgazdasági gépjárművek motorjai egyesével, szabályos időközönként beindítva zakatolni kezdenek egy precízen megtervezett koreográfia mentén. A gépek ölelésében pedig maga Sven-Åke Johansson, aki kottaállványra helyezett partitúrából, karmesterpálcával a kezében dirigálja a traktorok vezetőit. Erőteljesen perkusszív zenét hallunk, aminek a forrásától perceken belül, és meglepően könnyen el lehet vonatkoztatni. A motorok pontatlan kattogása izgalmasan képlékeny ritmusképleteket formál, majd a koncert második felében a gépek egyszerre megtorpannak, és egy rövid, drámai hatásszünet után tökéletes szinkronban újraindulnak, majd kisebb csoportokra osztva, végül pedig szólókban, felváltva kerregnek, zörögnek tovább. Johansson ötlete egyszerre őrült és nagyon is ésszerű, talán egy kissé klasszikus is, mégis gyönyörű és elképesztően hatásos.

A Konzert Für 12 Traktoren amellett, hogy hangművészeti alkotásként is maradéktalanul megállja a helyét, dugattyúsípolással és dudafüttyel dicsőíti az agrármunkást. A vidéki közegbe kihelyezett ingyenes előadásokat a mezőgazdaságban dolgozó proletariátus előtti szerény, ám tiszteletteljes főhajtásnak érzem, és ezzel a véleménnyel valószínűleg nem vagyok egyedül. A falusi miliő színes óriásgépei itt egyszerre múzsák és valóságos szupersztárok, kérlelhetetlen zörejük egy letűnőfélben lévő világ jellegzetes hangjai.

Öreg masinák dízelgőzbe burkolt szimfóniája – végtelenül egyszerű, mégis megkapó szépségű alkotás.

1. Konzert Für 12 Traktoren [17:32]

sven-akejohansson.com
trost.at


Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X