bejegyzés megosztása:

Szabadimprovizációs- és field recordings-műhelyek ...

Szabadimprovizációs- és field recordings-műhelyek Anla Courtis-szel Budapesten

Március 4-én, szerdán 15.30-tól improvizációs workshopot, március 6-án, pénteken 15.00 órától pedig field recordings-műhelymunkát vezet Anla Courtis, a kultikus Reynols együttes alapítója, a zajzenei improvizáció egyik legnagyobb hatású és legizgalmasabb előadója a budapesti Lumen Kávézóban, a Jazzaj és Sőrés Zsolt közös szervezésében.

Az egyenesen Argentínából érkező Courtis improvizatív és metazenei kompozíciós szerdai workshopján saját művei, grafikus partiturái, valamint szabadimprovizációs folyamatok révén avatja be a résztvevőket abba a különleges zenei nyelvbe, amely a Reynols teljesen formabontó, kreatív hangművészeti tevékenységét is jellemezte. Anla Curtis zenei világának egyik legkülönlegesebb, egyúttal meghatározó eleme a fogyatékossággal – főleg Down-szindrómával – élőkkel és az épekkel közösen kialakított univerzális experimentális zenei nyelv. Az egynapos workshopon képzettségi szinttől függetlenül bármilyen hangszerjátékos és énekes részt vehet.

A pénteki field recordings-workshop metodológiáját Courtis így határozta meg: „Ahogyan a fotográfia milliók mindennapi életének része a világ minden táján, a hangfelvétel is növeli a szerpét a modern társadalmakban. Ebben az összefüggésben a műhely fő célja terepfelvételek bemutatása és megvitatása különböző perspektívákból. A témák a következők: változatos fonografikus tendenciák, a hangzás lehetőségei, kreatív hallgatás és a hangfelvétel kifejező felhasználása. A kreatív foglalkozás azonban a gyakorlásra is összpontosít: a műhely a résztvevők aktív és állandó bevonását igényli, akiknek saját képességeik és érdeklődésük figyelmünk egyik fő célpontját jelentik. Az aktív részvételt igénylő gyakorlati feladatok elvégzéséhez a résztvevőknek legalább egy, bármilyen típusú hangrögzítő eszközt magukkal kell hozniuk: digitális felvevőt, tabletet, számítógépet, minidisc-et, kazettát, mikrokazettát, DAT-ot vagy iPhone-t.” A műhely zenészek, nem zenészek, művészek, szakemberek, hallgatók és minden érdeklődő számára nyitva áll.

Mindkét workshop létszáma erősen limitált, ezért a szervezők kérik, hogy az érdeklődők minél hamarabb jelentkezzenek az info@jazzaj.hu email címen. A jelentkezési határidő március 2., hétfő. A szabadimprovizációs workshop részvételi díja 3000 forint, a field recordings-műhelyé pedig 5000 forint. Mindkét intenzív workshop angol nyelven zajlik. jazzaj.hu

 


Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X