bejegyzés megosztása:

Thomas Buckner | Edyta Fil | Ilia Belorukov | Alex...

Thomas Buckner | Edyta Fil | Ilia Belorukov | Alexey Lapin | Juho Laitinen – Bewitched Concert

Intonema | int002 | 2011

Az Intonema első kiadványa kapcsán arról írtunk, hogy Ilia Belorukov szentpétervári szaxofonos és társai tinédzseres lendülettel dagonyáznak a zajban, végtelen tehetségű csodagyerekekként mennek neki mindannak, amit általában dzsessz-punknak hívunk. A kiadó második megjelenése már teljesen másról szól: nagyon is felnőttes minimalista szabadzenét, vagy ha akarom, kortárs komolyzenét hallunk – kérdés, honnan közelítünk.

A spontán szerveződött nemzetközi kvintett tagjai a ma zenéjének legkülönbözőbb irányaiból érkeztek: Thomas Buckner, a konvencionális vokális technikákat elvető amerikai énekes-hangperformer baritonjával az elmúlt negyven évben kamara és nagyzenekarokban, dzsesszprodukciókban működött közre – kétségtelen, ő a zenekar nagy öregje, a kvintett legtapasztaltabb tagja. A fiatalok, Edyta Fil lengyel fuvolás, Ilia Belorukov szaxofonos és Alexey Lapin zongorista (ők ketten oroszok), és Juho Laitinen finn csellista zenei érdeklődése már jóval szerteágazóbb, hiszen a klasszikus és modern komolyzenétől a szabaddzsesszen és a portugál fadon át a zajos heavy metálig számtalan zenei stílusban alkotnak.

A lemez fülszövege szerint a formáció olyannyira hirtelen és valószínűtlenül szerveződött, hogy eredetileg a szentpétervári Experimental Sound Gallery-ben tartott kétrészes koncert első felében Edyta Fil szóló fuvolára írt kompozíciókat, a másodikban pedig Fil, Belorukov és Lapin rövid, közös improvizációkat játszott volna. Ekkor tűnt fel a színen Buckner és Laitinen, akik borítottak mindent, és végül egy negyven perces rögtönzött műsort adtak a lengyel-orosz trióval közösen. Akinek bármi kétsége van az alkalmi kvintett fellépésének sikere felől, vessen egy pillantást az album címére: Elvarázsolt koncert. És tényleg az, a varázslat akkor este kétségtelenül működött.

A rögzített fellépés körülményei tehát több mint rendhagyóak – nem csak a zenét, de magát az együttest is a pillanat, az alkalom szülte. Ez persze érződik is. A három részből álló rögtönzött darabnak sok-sok tétova, merev és esetlen pillanata van, de a produkció ettől olyan nagyon emberi és izgalmas. Mintha bármelyik pillanatban szétesne, kudarcba fulladna az összjáték, mégis mindig van valaki, aki visszarántja vagy átlendíti a zenét a holtponton. Az öt játékos mintha borotvaélen táncolna, lélegzetvisszafojtva hallgatjuk a drámával teli zenét, de a mutatvány végül sikerül, az intuíció beigazolódik, a varázslat működik.

Akusztikus hangszereket hallunk, amiket hagyományos módon szólaltatnak meg a játékosok. Nincs elektronika, nincsenek vágások, csak egy naturális hangfolyam. A cselló és a pianínó mélyről zúgó, drone-szerű alapot ad; miközben a fuvola, az alt szaxofon és Thomas Buckner hangjai teljes kiszámíthatatlansággal bukkannak fel és tűnnek el. A hangszeresek a produkcióból közel azonos arányban vállalnak részt, mindegyiküknek önálló szókészlete, saját története van – öt egyenrangú, autonóm, kifogástalan zenei képzelőerővel megáldott zenész játékát halljuk.

A 2009 novemberében rögzített Bewitched Concert egy furcsa, de tagadhatatlanul eredeti és kalandos utazás, amit talán valamiféle misztikus ihlet vezethetett. A résztvevők nem utasítottak vissza semmit, egymás irányába nyitottan álltak színpadra, és bátran vállalták a kockázatot, szülessen bármilyen minőség is a közös zenélésből. Módfelett példás hozzáállás.

A Bewitched Concert a második izgalmas anyag egy most indult lemezkiadótól. Ahogy mondani szokták: eddig jó, kettőből kettő. Belorukov Szegeden elárulta, hogy az Intonema következő kiadványa Birgit Ulher német trombitás és Heddy Boubaker francia szaxofonos duójának legújabb munkája lesz. Ez az első két megjelenéshez képest megint nagyon más. Egyelőre nem tudom biztosan, hogy mit gondoljak a label és Ilia következetességéről, és azt sem, hogy egyáltalán van-e értelme ilyesmiről gondolkodni. Elvégre a változatosság gyönyörködtet.

1. Part I: Epilogue [20:54] 2. Part II: Dedication [9:48] 3. Part III: Transfiguration [9:09]

thomasbuckner.com
belorukov.blogspot.com
alexeylapin.ru
juholaitinen.com
intonema.org


Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEK

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X