bejegyzés megosztása:

Trio 876+ – Otto Sette Sei

Trio 876+ – Otto Sette Sei

Improvising Beings | ib33 | 2015

876 lehetne akár Rilai Szent János vagy I. Henrik német király születésének a dátuma, vagy éppen Kocel, az Alsó-Pannóniai grófság vezetőjének vagy Altdorfi Emma halálának az évszáma. De jelölhetné akár Jamaica hívószámát is, amelyről két éve a történelem egyik legnagyobb telefonos csalásait követték el – ám esetünkben a 876 Jean-Michel van Schouwburg hangperformer, Matthias Boss hegedűjátékos és Marcello Magliocchi ütőhangszeres trióját jelöli, míg a három számjegy mögé biggyesztett pluszjel Paolo Falascone zongorista és Roberto Del Piano basszusgitáros vendégszereplését vetíti elő.

Az alaptrió tagjainak együttműködése közel sem új keletű: Boss és Magliocchi eddig négy közös lemezt rögzített, amelyeken mások mellett olyan kiváló hangszeresekkel játszanak, mint Gianni Lenoci és Nicola Guazzaloca zongoristák, vagy éppen Gianni Mimmo, Bruno Angeloni és Guy-Frank Pellerin szaxofonosok. Van Schouwburg és Magliocchi évek óta koncertezik együtt, az pedig már csak egy végképp zárójeles mellékszál, hogy van Schouwburg Five Rooms nevű belga-brit-olasz kvintettjének 2008-ban felvett No Room For Doubt című lemezén Falascone is vendégeskedik. Az Otto Sette Sei szereplőinek – így vagy úgy – van tehát közös múltjuk, a bemutatkozó lemezük anyagául szolgáló milánói stúdiófelvételük megszületése pedig talán elkerülhetetlen, mondhatni sorsszerű volt.

Vendégzenészek nélkül. Balról jobbra: Jean-Michel van Schouwburg, Marcello Magliocchi és Matthias Boss.

Az Otto Sette Sei egy különleges sodrású, végtelenül expresszív dalgyűjtemény, amely meghökkentő együttállásokat és váltásokat sorakoztat fel. A tételek dalokként való aposztrofálása kétszeresen is indokoltnak és helyénvalónak tűnik: van Schouwburg szignifikáns jelenlétének köszönhetően egy teljes mértékben vokális albummal van dolgunk; a kényelmesen átlátható, két és hét perc közötti játékidejű improvizációk pedig tovább erősítik, hogy a lemez egymást követő, pörgősen lendületes darabjait rövidke dalokként érzékeljük.

A hangszerelést az itt-ott felbukkanó vendégzenészek közreműködése, illetve Matthias Boss alkalmi zongorajátéka (Hai) teszi izgalmasan változatossá. Az elektromos basszusgitár használata halkabb, érzékenyebb improvizált kontextusban nem éppen a leggyakoribb jelenség, Roberto Del Piano mégis kifogástalanul fonódik bele az 876 őrült mód csapongó világába: bal kezének két lebénult ujja miatt egy sajátos hangszerkezelést fejlesztett ki, amivel finoman masszírozza bundok nélküli precíziós Fenderét; játéka visszafogott és mértéktartó, ám kisebb-nagyobb intenzitással a lemez mind a tizenkét felvételén jelen van. Paolo Falascone preparált zongorán közreműködik, igaz, mindössze csak két felvételen (Domesticated Auroch And Ognuno és Throat And Piano Greedy), ellenben ő rögzítette, keverte és maszterelte az Otto Sette Sei teljes anyagát. És ha már a krediteket listázzuk: az ízlésesen egyszerű külső-belső borítón Boss grafikus munkái láthatóak.

A korong Waterloo-ból, vagyis Jean-Michel van Schouwburg vokalista-hangperformertől érkezett, aki nem ismeretlen a magyar közönség számára: többször lépett fel Budapesten, Szegeden és Egerben; tagja a Sőrés Zsolttal, Oliver Mayne-nel és Adam Bohmannel felálló I Belong To The Band kvartettnek; illetve Peter Strickland, Magyarországon élő brit rendező Berberian Sound Studio című, többszörösen díjnyertes mozijában is felbukkant, aminek történetesen már a pre-promóciós kisfilmje is Budapesten forgott – természetesen van Schouwburg részvételével.

1. Schnellissimo [2:34] 2. Non Know, But Hurry [5:12] 3. Tout Ce Que Vous Ne Voulez Pas [1:50] 4. Shhhhhhhh [4:58] 5. Cinque [6:53] 6. Plus [4:13] 7. Domesticated Auroch And Ognuno [5:39] 8. Hai [3:18] 9. Throat And Piano Greedy [2:13] 10. Dieci [2:59] 11. Bread And Tomato [2:49] 12. Meer [4:19]

improvising-beings.com


Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X