bejegyzés megosztása:

Twinning: francia-magyar audiovizuális projektprem...

Twinning: francia-magyar audiovizuális projektpremier az Opus Jazz Clubban

Január 25-én, szombaton 20.00 órától a francia D.U.O. és a magyar Balance kamaraformációk, valamint francia vizuális művészek együttműködéséből született projekt, a Twinning mutatkozik be a budapesti Opus Jazz Club színpadán. A most debütáló kollektíva francia tagjai Christine Bertocchi énekes-vokalista-hangperformer és Guillaume Orti szaxofonos; a magyar zenészek pedig Ávéd János szaxofonos, Fenyvesi Márton gitáros, valamint Benkó Ákos dobos. A nemzetközi formációban a francia és magyar zenekarok tagjaihoz a vizuális művészetben komoly renoméval rendelkező, eredetileg nagybőgős Olivier Sens csatlakozik. Az új nemzetközi projekt az akusztikus zene, az elektronikus hangátalakítás és a video mapping közti kapcsolatokban rejlő feltáratlan lehetőségeket kutatja.

Az Opus Jazz Clubban két további francia vizuális művésszel, Yann Bagot grafikussal és Didier Legaré-Gravel videóssal együttműködve a Twinning a hangzásbeli és vizuális élmények egymástól kölcsönösen függő álomszerű atmoszféráját kísérli meg megteremteni. Saját kompozíciókat és irányított improvizációkat kaleidoszkópszerűen váltogató műsorukkal egy audiovizuális tájakon keresztülvezető, absztrakt utazásra invitálják közönségüket.

A Twinning alapötlete, hogy új és egyéni nyelv fakadhasson zenei hangokból, zajokból és vizuális elemek forrásából. A felhangzó zene és a video mapping kapcsolatából a képi- és a hangzóanyag organikusan eggyécsavarodik: olykor a képből sejlik fel egy zenei folyamat, máskor a hangból képződik vizuális élmény. Ebben a meseszerű zenei világban színek, hangszínek, dallamok és formák olvadnak össze, majd porladnak szét egy állandó mozgásban lévő kaleidoszkopikus ritmusvázban. Interaktív megoldásokkal átitatott zenei és technikai koncepció, ahol a kollektív költészet a pillanat varázsában virágzik ki – áll az esemény sajtóanyagában.

A Twinning a bemutatkozás után további két koncertet ad Magyarországon: január 27-én, hétfőn a szentendrei Hé Dodó kávézóban, január 28-án, kedden pedig a Magyar Rádió 6-os stúdiójában. Emellett január 26-án, vasárnap 20.00 órától, egy erősen kapcsolódó, Parallel nevű formáció játszik a budapesti Lumen Kávézóban, ahol Christine Bertocchi, Ávéd János, Guillaume Orti, Fenyvesi Márton és Olivier Sens mellett Gyárfás Attila dobol. opusjazzclub.hu


Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X