bejegyzés megosztása:

Undivided – The Passion

Undivided – The Passion

Multikulti Project | MPI 011 | 2010

A lengyel Wacław Zimpelre még mindig mint Ken Vandermark Resonance nevű nagyzenekarának izzadságtól csillogó homlokú, örökké megfelelni akaró fiatal klarinétosára emlékszem. A Resonance tavaly őszi turnéján Zimpel volt a beugró, a meglepetésember, ő játszott Vandermark tíztagú csapatában a korábbi basszusklarinétos, az ukrán Yuriy Yaremchuk helyett. Wacław Zimpel nevével akkor találkoztam először.

A varsói klarinétos-zeneszerző eddig két kiváló nagylemezt rögzített Wojciech Traczyk nagybőgőssel és Robert Rasz dobossal; a chicagói Tim Daisy dobossal két éve jelentetett meg egy Four Walls című duóalbumot; Dave Rempis szaxofonossal, Mark Tokar nagybőgőssel és Daisy-vel tagja a Four nevű formációnak; a Reed Trióban pedig Ken Vandermark és Mikołaj Trzaska mellett fúj. Zajlik tehát az élet a ’83-as születésű Zimpel körül, bár kétségtelen, a legtöbb nemzetközi kollaboráció a Resonance projektben való részvételének köszönhető.

Az Undivided zenekarral azonban más a helyzet: a kezdetben trióként működő, erősen nemzetközi formáció Zimpel kezdeményezésére jött létre. Mark Tokar ukrán nagybőgős és Klaus Kugel német dobos mellett olyan zenészeket sikerült megnyernie, mint Perry Robinson klarinétos, vagy a The Passion lemezen is játszó Bobby Few. Utóbbiról elég annyit tudni, hogy a hatvanas évek második felében Albert Ayler mellett zongorázott, majd később Steve Lacy, David Murray és Daniel Carter oldalán játszott.

A The Passion egy húsvéti lemez: tavaly húsvétkor egy toruni koncert alkalmával rögzítették, a megjelenést pedig 2010 húsvétjára időzítették. A Zimpel által írt és hangszerelt szvit-szerű mű Jézus szenvedéstörténetéről szól. Szenvedés, fájdalom, halál – a téma ellenére a zene közel sem patetikus. Az album fülszövegéből kiderül: a dallamok egy részét Zimpel – aki a passióval foglalkozó zeneművek kutatása során egészen a középkorig nyúlt vissza – más szerzőktől adaptálta. A végeredmény bármennyire túlkomponáltnak és túlkontrolláltnak tűnik, a The Passion mégiscsak egy letisztult, izgalmasan „sztorizós” dzsesszlemez. Az egymásba olvadó tételek egy fondorlatosan megírt ív mentén sorakoznak, amelyekben a hangszeresek a hangulatok egészen széles skáláját járják be: a szívbemarkolóan szentimentális témákat (Droga Krzyzowa) eksztatikus kirohanások (Rozpacz) követik, hogy aztán később ismét egy disszonanciától mentes tétel hozza a feloldást. A vezető szerep természetesen a klarinétjait alkalmanként tárogatóra cserélő Wacław Zimpelé, és a még mindig elképesztő intenzitással brillírozó Bobby Fewé. Persze igazságtalan lenne Tokart és Kugelt a háttérbe helyezni, hiszen aprólékos játékuk bőven túlmutat egy szimplán megbízható ritmusszekcióén.

Nagyon megírt zenét játszanak nagyon fegyelmezett hangszeresek. Zimpel kompozíciós stratégiája mintha jobban alkalmazkodna a zenekari kötöttségekhez, mint az improvizáció szabadságához. Az Undivided zenéjében a spontaneitásnak nem sok helye van, pedig a véletlenek néha nem várt csodákat szülnek.

A nemzetközi zenészgárda ellenére a The Passion az év egyik legnagyszerűbb lengyel dzsesszlemeze. NotTwo, Kilogram, Multikulti Project, Laurence Family, DTS – újra fókuszba került a „polish jazz”.

1. Noc (The Night) [1:41] 2. Getsemani (Getsemani) [11:52] 3. Zdrada Judasza (Judas Treason) [12:27] 4. Król Wysmiany / Zaparcie Sie Piotra (Ridiculed King / The Denial Of St. Peter) [17:47] 5. Droga Krzyzowa / Ukrzyzowanie / Smierc (Way Of The Cross / Cruxifixion / Death) [13:06] 6. Rozpacz (Despair) [6:53] 7. Zmarwychwstanie (Resurrection) [3:06]

undivided.pl
waclawzimpel.pl
bobby-few.com
marktokar.info
klauskugel.com
multikulti.com


Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEK

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X