bejegyzés megosztása:

Wozzeck – Act III: Comics

Wozzeck – Act III: Comics

Intonema | int001 | 2011

A Wozzeck Ilia Belorukov szaxofonos és Mikhail Ershov basszusgitáros kísérleti szabadcsapata. A fiatalos lendülettel játszó szentpétervári zenekar felállása meglehetősen képlékeny, az elmúlt két-három évben a dobosok és a gitárosok jöttek-mentek, a két biztos pont csak Belorukov és Ershov volt. A Wozzeck harmadik kiadványán kettejük mellett összesen négy vendégzenész, és két remixer szerepel.

A Wozzeck lemezét hallgatva szinte hihetetlennek tűnik, hogy ugyanaz a Belorukov közreműködik rajta, aki tegnapelőtt a szegedi Grand Café mozitermében játszotta szinte csönd közeli, a Wandelweiser kollektívával meglepően közeli rokonságot mutató zenéjét. A Wozzeck projekt duzzad az energiától, a játékosok lubickolnak a kiválóbbnál kiválóbb zenei ötletekben. Hogy érzékeltessem a kontrasztot, a Comics albumot hallgatva a norvég Smalltown Superjazzz kiadó olyan jellegzetes produkciói jutottak eszembe, mint a Diskaholics Anonymous Trio, az Original Silence, vagy az Offonoff. Emellett jól érezhető Zorn PainKillerének, vagy éppen az olasz Zu trió hatása.

Ershovék eddig két, mp3 formátumban ingyenesen letölthető albumot jelentettek meg: a 2007-es első felvonást a moszkvai Clinical Archives, a 2010-es folytatást pedig a washingtoni Zeromoon vállalta föl. Az Act III: Comics Belorukov saját, Intonema nevű lemezkiadójának első korongja – immár cd (és nem cd-r) formában. A kiadvány csomagolása egy kihajtható óriásképregényt is rejt, de erről majd később…

A lemez két részből áll. A kiindulási pont a 23 perces Comics című darab, ami összesen 47 rövidke, 2008 és 2010 között rögzített részletből áll. A végeredmény egy izgalmas montázs, amiről akár azt is gondolhatnánk, hogy egy egyszeri előadás szerkesztetlen eredménye. Egymás után sorakoznak a csapat egészen hajmeresztő témái, a váltások élesek, a darab fragmentált, mégis koherens, egész. A duó mellett négy vendég játszik: Dmitriy Krotevich harsonás, Maria Grigoryeva hegedűs, Dmitriy Vediashkin gitáros, és Mikhail Tsypin vokalista-hangperformer.

A korong második fele egy remix, ami az eredeti darab részleteiből építkezik, de nem kizárólag azokat használja, sőt. A Comics építőkockáival Arturas Bumšteinas és Piotr Kurek játszadozik, akik a különböző szoftverek mellett olyan hangszereket is használnak, mint a klarinét, a hegedű és a villanyorgona. Kettejük remixe egy teljesen más hangulatot és minőséget eredményezett: a forrás elemei szinte felismerhetetlenek, a végeredmény egy végtelenül nyugodt, csilingelős, Four Tet-szerű kompozíció.

Ahogyan az sejthető volt, a 47 rövid rész (vagy inkább „kép”) és a borítóba hajtogatott képregény valamilyen módon kapcsolódik egymáshoz. Victor Melamed moszkvai illusztrátor munkája 47 fekete-fehér képkockából áll, az akciódúsnak tűnő sztori első pillantásra nem egészen egyértelmű, de van benne autó, helikopter, robbanás, fegyver, verekedés… És ekkor döbbenünk rá: valójában a Comics grafikus kottáját tartjuk a kezünkben. A repeat gombot megnyomva végül minden értelmet nyer, a képregény és zene cselekménye tökéletes párhuzamban fut. Tagadhatatlanul ötletes.

Bölcsen átgondolt kompozíciós technika, magabiztos hangszerhasználat, fiatalos lendület. Csillagos ötös.

1. Act III: Comics [23:00] 2. Act III: Remix [10:33]

belorukov.blogspot.com
myspace.com/wozzeckuniverse
intonema.org


Újságíró, kurátor, producer. 2002 óta az Improv.hu online zenei magazin szerkesztője, 2007 óta koncertszervező Szegeden (Improv Est), 2015 óta alkalmanként Budapesten (No Wave Est), és 2016 óta Ljubljanában (FriForma, Confine Aperto). Maradék szabadidejében az Inexhaustible Editions hanglemezkiadót menedzseli, a horvátországi „Improcon – Congress Of Free Improvised Music, Arts & Thoughts” workshop fesztivált szervezi, és a szlovén Centralala.si online zenei magazint szerkeszti.

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEK

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

INSTAGRAM
hanghordozópornó | megjelenésfetisizmus
X